Se face lumină. Ce loc ar fi trebuit să ocupe, de fapt, România la Eurovision

Se face lumină. Ce loc ar fi trebuit să ocupe, de fapt, România la Eurovision
Eurovision cu scandal, anul acesta, la Torino! Voturile din șase țări, printre care și România, sunt umbrite de câteva controverse.

Despre ce s-a întâmplat în acest an la concursul Eurovision povestește unul dintre membri juriului țării noastre, într-un interviu pentru ego.ro. Ovi, artistul care a obținut un onorant loc 3 împreună cu Paula Seling la Eurovision 2010, spune că aproape în fiecare an se întâmplă ceva ieșit din comun, cu iz de scandal, la această competiție.

Ce s-a întâmplat

Ovi a mărturisit că juriul a votat cu o seară înainte de marea finală, pentru că așa se procedează, și nu își explică de unde a apărut punctaj 0 pentru Moldova, cât timp el a acordat un punctaj maxim către această țară.

„Personal, nici nu m-am uitat la finală, o văzusem cu o seară înainte, ca juriu. Ulterior, am văzut ce a apărut în presă și ce acuzații a adus EBU către TVR și către 5 alte țări, cum că nu ar fi fost în concordanță cu regulamentul votului pe care ei l-au propus. Eu pot să spun că respectiva notă de 0 a Moldovei nu are cum să aibă logică pentru că eu, personal, am dat Moldovei punctaj maxim. Pus cap la cap, nu se pupă cu ce s-a transmis din partea noastră, ca juriu. De unde a apărut acel 0 către pentru Moldova, îmi dă cu virgulă”.

Artistul consideră că nu are importanță juriul, ci, mai degrabă, situația din concursul organizat în 2022 este una neobișnuită.

Care sunt următorii pași

Ovi a explicat că de acum înainte juriul nu mai are nicio legătură cu Eurovisionul, misiuinea lui s-a încheiat imediat după vot. „Aici este o chestiune între TVR și Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), mai exact acest dialog pe tema aceasta. Noi (n.r. juriul) ne-am încheiat vineri seara misiunea, ca să spun așa. Am înțeles că deja s-au făcut și niște solicitări din partea unor europarlamentari, povestea aceasta se duce în altă direcție. Noi nu avem ce să mai povestim, decât să confirmăm ceea ce am făcut ca jurați. Asta este tot ce pot să declar eu”, a spus Ovi.

„Nu există în istoria noastră să nu dăm niciun punct Moldovei”

Totodată, Ovi consideră că totul se putea rezolva mult mai repede, în cazul în care se dorea ca Ucraina să iasă pe primul loc. Artistul e de părere că EBU ar fi trebuit să unească toate țările pentru acest gest măreț, înainte de concurs. „Toate țările cădeau de acord: ne urcăm pe scenă, cântăm, aducem diversitate muzicală, ne bucurăm de show-ul artistic, că ne-am văzut la Torino și suntem de acord că suntem uniți în jurul Ucrainei și o alegem din oficiu. Era foarte simplu și nu se ajungea la povești de genul acesta. Cred că EBU acum este într-o situație mai delicată”, spune artistul.

În ceea ce privește punctele, oricine știe că tot timpul România a acordat punctaj mare Moldovei.

WRS și locul din finală

Ovi este de părere că artistul care a reprezentat România, Andrei WRS, și-a meritat locul în finală. Totuși, poziția pe care s-a clasat, ulterior, putea să fie una și mai bună, ținând cont că show-ul pus în scenă a fost unul pus la punct. „Artistul nostru putea să fie și de 8-10, dacă mă întrebi pe mine… A avut o prestație solidă, o piesă catchy. Este greu de spus dacă era the winner (n.r. câștigătorul) sau nu, pentru că nu știi niciodată. Dar a fost o prestație foarte bună.”, a mai spus Ovi.