Simona Ionescu / Redactor Șef

21 noiembrie 2024, Intrarea Maicii Domnului în biserică. Copiii vor pune crengi de măr în vase cu apă

21 noiembrie 2024, Intrarea Maicii Domnului în biserică. Copiii vor pune crengi de măr în vase cu apă
Tradiția spune că în ziua Intrării Maicii Domnului în biserică, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este prima sărbătoare din Postul Crăciunului, când credincioșii se roagă pentru a li se împlini cea mai mare dorință.

Pe 21 noiembrie, când credincioșii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică este dezlegarea la pește, dar preparatele se consumă doar după ce vor fi duse la biserică și sfințite. Ulterior se împart săracilor și copiilor. În această zi, rugați-vă pentru împlinirea celei mai mari dorințe.

Se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare

Potrivit tradiției, în această zi se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare, în condiții suspecte sau înecați. Pentru sufletul acestora se împarte pește, fructe și o lumânare. În anumite zone ale țării, se împart pachete cu plăcintă cu dovleac și o lumânare albă. Care se spune că nu se va stinge niciodată.

Copiii vor pune crengi de măr în vase cu apă

Pentru strigoii să nu vină la casele oamenilor, se obișnuiește ca ferestrele caselor, tocurilor ușilor dar și exteriorul locuințelor să fie unse cu usturoi. Se obișnuiește ca cei mici să pună crenguțe de măr în vasele cu apă. Acestea vor înflori până de Anul Nou, apoi vor fi folosite pe post de sorcove.

Rugăciunea care îndeplinește cele mai mari dorințe

Ce tradiții se țin de intrarea Maicii Domnului în biserică

 

„Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.

„Nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător”

Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia. Și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre