Simona Ionescu / Redactor Șef

24 septembrie, Sfânta Tecla, prima femeie care a suferit pentru Hristos. În această zi nu aveți voie să folosiți obiecte ascuțite

24 septembrie, Sfânta Tecla, prima femeie care a suferit pentru Hristos. În această zi nu aveți voie să folosiți obiecte ascuțite
Ucenica sfântului Apostol Pave, sfânta Tecla, a fost prima femeie care a suferit pentru iubirea pe care a avut-o pentru Mântuitor.

Cinstită an de an, pe data de 24 septembrie, sfânta Tecla face adevărate minuni cu cei care se roagă cu multă credință. Iată ce tradiții se păstrează în această zi.

24 septembrie, Sfânta Tecla, prima femeie care a suferit pentru Hristos. În această zi nu aveți voie să folosiți obiecte ascuțite

Potrivit tradiției, sărbătoarea Teclelor durează trei zile. Ce sunt Teclele? Creaturi de poveste, pe care trebuie să le cinstiți așa cum se cuvine, să le respectați, pentru că altfel se vor supăra și vor lua măsuri. De aceea, în cele trei zile, nimeni nu are voie să muncească, să spele sau să coasă. Nici de măturat în casă nu se pune problema, pentru că Teclele vor vedea. Mai mult, nu aveți voie să folosiți obiecte ascuțite, foarfecă sau vreun cuțit. În caz contrar, tradiția spune că veți fi atacați de lupi.

Nu aveți voie să dați nimic împrumut

Sub nici o formă de ziua sfintei Tecla să nu dați ceva cu împrumut din casă, pentru că e rău de pagubă.

Teclelele se spune că pedepsesc rău și pe morarii care nu opresc morile atunci când este sărbătoarea sfintei Tecla. De asemenea, nu se doarme în această zi, iar care nu respectă acest lucru se crede că va dormi pe veșnicie.

Citiți troparul Sfintei Tecla

În această zi, orice creștin trebuie să citească și troparul Sfintei Tecla, venerată atât de creștini, cât și de musulmani, care este aducător de mari bucurii. “Mieluşeaua Ta, Iisuse, Tecla, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine.

Ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre