Ziua de 25 iulie are mare însemnătate pentru întreaga creștinătate, care prăznuiește în această zi Adormirea Sfintei Ana, mamă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
25 iulie, Adormirea Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității
Potrivit istoriei, sfânta Ana, ale cărei moaște se păstrează întru posteritate în Schitul Ana de pe Muntele Athos a fost soția credinciosului Ioachim din Galileia. Cei doi au trăit în credința Domnului, dar cel mai mare vis a fost să aducă pe lume un copil. S-au rugat mult, cu lacrimi amare, iar Domnul s-a îndurat și Ana a născut-o pe Maica Domnului.
Nimeni nu are voie să leneveasc sau să adoarmă devreme
Potrivit tradiției, nici o persoană nu trebuie să lenevească sau să adoarmă devreme, pentru că se spune că nu va fi plăcut lui Dumnezeu. De asemenea, dacă vă cheamă cineva să faceți o muncă dificilă, e bine să vă gândiți de două ori înainte de a accepta.
Bunicii trebuie să ungă frunțile copiilor cu apă sfințită
Pe 25 iulie, familia trebuie să dea de pomană celor săraci, să aprindă lumânări pentru cei trecuți în lumea drepților și să spună o rugăciune.
În zona Ardealului, din cele mai vechi timpuri s-a păstrat obiceiul ca bunicii să le dea pe frunte copiilor cu apă sfințită și să le facă semnul crucii, pentru că astfel vor fi păziți de toate relele și vor fi sănătoși. De Adormirea Sfintei Ana, gospodinele au voie să spele, dar doar după ce se termină slujba.
Rugăciune la Sfânta Ana
Tot în această zi e bine să citiți această rugăciune pentru a fi feriți de toate necazurile.
“Maicii Stăpânului şi Făcătorului, maică ai fost Sfântă Ana, Preaslăvită, poruncile Lui neîncetat păzindu-le. Pentru aceasta, murind, la viaţa cea fără de moarte şi la Lumina cea Neînserată te-ai mutat cu adevărat.
Pentru aceasta, sfântă şi de lumină purtătoare pomenirea ta săvârşind cu duhul, ne luminăm totdeauna şi cu un glas grăim către tine: roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook