Pentru că anul acesta Postul Paștelui va începe pe data de 18 martie, cu o săptămână înainte credincioșii intră în Săptămâna Albă. Învierea Domnului va fi sărbătorită pe data de 5 mai 2024.
În Săptămâna Albă, credincioșii care vor să țină Postul Paștelui vor avea voie să consume doar produse din ouă, lapte și brânză. Alimentele de culoare albă consumate reprezintă „haina luminoasă a postului Paștelui” și-i vor întări pe credincioși pentru Postul Paștelui, care va dura 40 de zile.
Doar două dezlegări la paște în Postul Paștelui
Postul Paștelui este cel mai aspru post din tot anul, pentru că vor exista doar două zile cu dezlegare la pește. Este vorba de 25 martie, când va cinstită Buna Vestire și 9 aprilie, atunci când se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim.
În Postul Paștelui, se ține post negru în Vinerea Mare, cunoscută ca și Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce. De aceea, în această zi orice credincios trebuie să se roage cât mai mult și să abțină la a consuma mâncare și a bea apă.
Cum se ține corect Postul Paștelui
Potrivit sfinților părinți, în primul două zile din prima săptămână din Postul Paștelui credincioșii care sunt sănătoși trebuie să țină post complet sau să mânânce doar seara pâine și să bea apă. La fel se recomandă să se țină post și în primele trei zile și ultimele două zile din Săptămâna Patimilor. În restul postului, în primele cinci zile din săptămână se va mâncat doar seara și doar mâncare uscată.
Sâmbăta și duminica se poate mânca de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și se poate consuma puțin vin. În Postul Paștelui se consumă cât mai multe fructe și legume, cereale, nuci și semințe, ulei de măsline. Atenție la făinoase și pâine în exces, pentru că vă puteți trezi după post cu câteva kilograme în plus.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook