Simona Ionescu / Redactor Șef

Lăsata secului pentru Postul Crăciunului. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă

Lăsata secului pentru Postul Crăciunului. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă
Lăsata Secului are loc pe data de 14 noiembrie, această zi având o mare însemnătate pentru toți creștinii.

Tradițiile de Lăsata Secului se păstrează cu sfințenie din cele mai vechi timpuri. Iată la ce trebuie să fiți atenți.

Lăsata secului pentru Postul Crăciunului. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă

Ziua de 14 noiembrie este ultima în care credincioșii mai pot mânca dulce, pentru că următoarele șase săptămâni sunt pline de post și rugăciune. Din bătrâni se știe că în această zi la masă trebuie să se reunească toată familia pentru a petrece. Potrivit unei vechi tradiții, de Lăsata secului se vor spăla toate vasele în care s-a gătit de dulce de-a lungul anului. Mai există și locuri în țară unde s-a păstrat un obicei foarte vechi, cel al spălatului vaselor cu cenușă.

Focurile purificatoare

În alte zone din România oamenii aprind focuri pe dealuri când se înserează, în scopul alungării spiritelor rele. În Munteania se fac plăcinte cu brânză dulce, care urmează să fie date soacrelor, pentru ca relațiile dintre nurori și mame să fie totdeauna bună. De asemenea, se va găti și piept de găină în această zi specială. Tradiția spune că, dacă pieptul va fi gras, atunci iarna va fi grea. În schimb, dacă pieptul găinii este unul subțire, iarna va fi una ușoară.

Așezați tacâmurile și farfuriile spre răsărit

O tradiție pe care multă lume o ține este ca de Lăsata Secului tacâmurile și farfuriile să fie așezate spre răsărit, pentru că atunci va intra norocul casă. Iar în mijlocul mesei se va pune pâine și sare. Bineînțeles, pe 14 noiembrie de pe masă nu trebuie să lipsească sfânta icoană. Totodată, după ce vasele au fost spălate, se vor așeza cu gura în jos, pentru ca niciodată spiritele rele să nu intre în acea casă.

Nu uitați să ungeți ușile și ferestrele cu usturoi pentru ca necuratul să fugă de acele locuințe. De asemenea, gospodinele vor pregăti turte de mălai care vor fi date de pomană pentru sufletelor celor trecuți în lumea drepților, dar și pentru cei vii. Tot pentru a avea spor, se mănâncă fructe și legume, mai ales struguri și stafide.

Nimeni nu are voie să coasă, să spele sau să toarcă

Femeile care vor toarce, vor coase sau vor spăla vor atrage răul asupra familiei. Nu aveți voie să puneți pe masă decât fața de masă albă, niciodată colorată. Aveți grijă să nu împrumutați pe nimeni și nu mâncați carne de porc dar nici mâncare fără sare. Nu în ultimul rând, de Lăsata secului finii vor merge la nași.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre