Moaștele Sfântului Partenie, Episcopul Lampsacului, vindecătorul de cancer și izgonitul demonilor sunt aduse pentru prima dată în România de o delegație din Grecia, condusă de Arhiepiscopul Partenie și Mitropolitul Asterie al Karioupoleos.
Alături de moaștele Sfântului Apostol Andrei, odoarele (mâna dreaptă a sfântului Partenie) vor rămâne în mănăstirea Sfântul Apostol Andrei din Șindrilița până sâmbătă, 30 noiembrie, când are loc sfințirea bisericii. Ulterior, moaștele Sfîntul Partenie vor ajunge pentru închinare la Constanța.
Sfântul Partenie a înviat trei morți
Mare făcător de minuni, Sfântul Partenie a trăit în Grecia secolului al IV-lea d.Hr., în timpul domniei sfântului împărat Constantin cel Mare și a fost înzestrat de Dumnezeu cu multe daruri care se potrivesc nevoilor oamenilor din ziua de astăzi.
Sfântul este cunoscut pentru minunile pe care le-a săvârșit în timpul vieții, când a vindecat cancerul şi multe afecțiuni grave, a izgonit demonii și, prin harul pe care l-a primit de la Mântuitorul Hristos, a înviat trei morți.
Darul vindecării celor mai grele boli l-a primit de la Dumnezeu încă de când era preot în orăşelul său natal, Melitoupolis, si a tămăduit-o pe o femeie căreia cancerul i s-a dezvoltase în părţile cele mai ascunse ale corpului ei.
Prietenul celor care au farmece și vrăji
Tot în timpul vieții Sfântul Partenie din Lampsakos a primit o putere imensă pentru a-i alunga pe diavoli și a-i ajuta pe credincioși să scape de farmece și vrăji. Pe de altă parte, Partenie este cunoscut ca sfântul care îi scapă pe credincioși din primejdii, pericole și rezolvă problemele dificile.
Partenie s-a născut în Melitopolis spre sfârșitul secolului al III-lea, într-o familie foarte săracă, tatăl său fiind diacon. Din lipsa banilor nu a primit educație, însă băiatul a avut o memorie extraordinară și a putut să înțeleagă dumnezeieștile scripturi.
A început să facă minuni de la vârsta de 18 ani
Sfântul Partenie a început să săvârșească minuni și să alunge demoni de la vârsta de 18 ani când a fost umplut de duh sfânt. A fost hirotonit episcop al Lampsacului de arhiepiscopul Ahile al Cizicului.
„Atât de mare era mila lui, atât de mare era iubirea poporului pentru el, încât nu era nimeni în regiune care să nu ştie ce fel de doctor era”, a spus unul dintre biografii săi. După trecerea sa la Domnul, Sfântul Partenie a fost îngropat într-o capelă construită lângă Catedrala din Lampsac. Ziua sa de prăznuire este pe 7 februarie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook