Simona Ionescu / Redactor Șef

Dimitrie Basarabov, Sfântul care nu a vrut să părăsească Bucureștiul. Minunea care a avut loc la găsirea moaștelor

Dimitrie Basarabov, Sfântul care nu a vrut să părăsească Bucureștiul. Minunea care a avut loc la găsirea moaștelor
Sfântul Dimitrie , „venerabilul” de la Basarabi, ale cărui sfinte moaște se află în Catedrala Patriarhală din București, este prăznuit pe 27 octombrie. Deși nu se știe când a trăit, se cunoaște faptul că s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre, în timpul Imperiului Vlaho-Bulgar, întemeiat de frații Petru și Asan.

Păstor de vite în Basarabi pentru o perioadă, Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, și-a petrecut viața în rugăciune și s-a retras mai pentru început într-o mănăstire, apoi într-o peșteră de pe malul abrupt al râului Lom, nu departe de orașul Ruse.

„Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, te voi vindeca”

Potrivit tradiției, înainte de a se stinge din viață, sfântul stătea singur între două pietre mari, situate pe malul apei. Între timp, râul Lom a crescut, iar trupul său a fost acoperit de apă.

Relicvele sale au rămas mult timp sub apele râului Lom, până când o fetiță, posedată, l-a visat pe sfânt, iar acesta i-a spus: „Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, te voi vindeca”. Familia a recuperat trupul fericitului Dimitrie Basarabov, demonul a fost alungat și fetița vindecată.

Sfântul Dimitrie Basarabov nu vrea să părăsească Bucureștiul

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, zis Basarabov, au fost așezate la început în biserica satului Basarabi, unde au rămas până în timpul războiului ruso-turc (1768-1774). În vara anului 1774, moaștele sfântului a fost depuse în Catedrala Patriarhală din București.

În 1918 când orașul a fost ocupat de nemți, mai multe trupe bulgare au vrut să fure racla cu sfintele moaște. Le-au urcat în mașină, dar pentru că sfântul nu a vrut să plece din București, a doua zi tot orașul a fost cuprins de o ceață „nefirească”.

Soldații bulgari s-au chinuit mult să iasă din București, iar mașina a fost avariată. Au fost prinși la Călugăreni, iar moaștele s-au reîntors în Catedrala Patriarhală după un pelerinaj de o lună.

Sfântul Dimitrie a scăpat Bucureștiul de ciumă

În 1814, în timpul domniei lui Caragea în București a fost epidemie de ciumă. Și pentru că boala făcea tot mai multe victime, la cererea prințului, călugării de la Catedrala Patriarhală au scos moaștele și le-au dus în procesiune, ocolind orașul și făcând rugăciuni pentru izbăvirea de ciumă. Începând cu acea zi, ciuma a încetat să mai facă noi victime.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri