Simona Ionescu / Redactor Șef

A început pelerinajul la Sfântul Dimitrie Basarabov. Tradiții și obiceiuri mai puțin știute

A început pelerinajul la Sfântul Dimitrie Basarabov. Tradiții și obiceiuri mai puțin știute
26 și 27 octombrie sunt două zile de mare bucurie pentru creștini. Îi cinstim cu evlavie pe Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor și sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir.

Din cele mai vechi timpuri, tradițiile și obiceiurile de Sfântul Dumitru se respectă cu sfințenie.

A început pelerinajul la Sfântul Dimitrie Basarabov. Tradiții și obiceiuri mai puțin știute

Tradiția spune că odată cu ziua Sfântului Dumitru căldura va intra în pământ, lăsând locul frigului. Tot în această zi gospodinele duc produse la biserică. După ce vor fi sfințite, acestea vor fi dat de pomană celor trecuți în lumea drepților. Un obicei vechi care se păstrează și astăzi are loc în Dobrogea.

De sfântul Dumitru, mai mulți bărbați se întâlnesc la o casă unde pornesc cântând la fluiere și cavale. Printre ei se află și un băiat îmbrăcat în cadână. Obiceiul mai este cunoscut și sub numele de “datina Saiegiilor”. Cine păstrează această sărbătoare așa cum trebuie, vor fi feriți de boli și lovituri.

Cum va fi de sfântul Dumitru, așa va fi toată iarna

Tot de Sfântul Dumitru se află și cum va fi vremea. Dacă în ziua sfântului va fi frumos, vom avea parte de o toamnă lungă. Dacă va fi vremea urâtă, vom avea parte de o iarnă bună. Tot în această zi sfântă, de Sfântul Dumitru, se tunde coama cailor cu vârsta de până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

În cazul în care ninge, atunci vom avea parte de iarnă aspră, cu multe zăpezi. Și ciobanii au mare grijă să urmărească oile de ziua sfântului Dumitru. Dacă dimineața prima care se va trezi va fi o oaie albă, iarna va fi grea. Dacă însă prima oiță care va pleca va fi una neagră, iarna va fi ușoară. Există și zone unde oamenii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

A început pelerinajul în cinstea Sfântului Dumitru

Credincioșii au ajuns pe Dealul Mitropoliei pentru a se închina sfântului Dumitru, unul dintre cei mai iubiți sfinți. Anul acesta, lângă moaștele acestuia vor fi și cele ale sfinților părinți Constantin și Elena, dar și moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Palama și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Pelerinajul a început pe 22 octombrie și va dura până pe data de 28 octombrie.

Programul pelerinajului

Marți, 25 octombrie:

09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară

Miercuri, 26 octombrie

09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei (Grecia), în Altarul Mare de Vară

07:30 – 11:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură, lângă Altarul Mare de Vară;

17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.

Joi, 27 octombrie 2022

09:30 – 13:00 – Sfânta Liturghie arhierească în Altarul Mare de Vară;

07:30 – 11:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură, lângă Altarul Mare de Vară;

17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii

Vineri, 28 octombrie:

09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească

16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei oficiată

Sfintele Moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin.

Sursă foto: antena 3

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre