Tradiții mai puțin cunoscute din Joia Mare. De ce este interzis sărutul

Pe lângă vopsitul ouălor roșii sau participarea la Denia celor 123 Evanghelii, în Joia Mare există obiceiuri mai puțin cunoscute. Tradiția spune că în a patra zi a Săptămânii Mari, sărutul este interzis.
O tradiție discretă, practicată și acum inclusiv de de fetele nemăritate este sfoara cu 12 noduri. Potrivit tradiției, în timpul Deniei celor 12 Evanghelii, fetele leagă un nod pe o sfoară după fiecare Evanghelie citită și își pun în gând o dorință.
Cel mai adesea aceasta se referă la găsirea ursitului. În noaptea de joi spre Vinerea Marea sfoara se pune sub pernă și se crede că fetele vor îl visa pe cel sortit. Dacă ce dorință se împlinește, nodul corespunzător este desfăcut.
În satele din Muntenia și Oltenia, Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții înainte de Paște. O tradiție mai puțin cunoscută, consemnată de Irina Nicolau în „Ghidul sărbătorilor românești este aprinderea „focurilor pentru morți”.
Seara, gospodarii adună vreascuri pe care nu le taie niciodată, ci le rup cu mâna și aprinde focuri în curți sau la porți. Lângă foc se așază scaune goale, pâine, vin și se tămâiază. Potrivit tradiției, în noaptea de Joia Mare, „mormintele se deschid”, iar sufletele morților se întorc la casele lor să se încălzească.
O tradiție cunoscută mai ales în părțile Olteniei spune că nici un credincios nu are voie să mănânce urzici în Joia Mare și Vinerea Mare. Potrivit legendei, urzicile ar fi fost folosite pentru a-l biciui pe Iisus, iar consumul lor în această zi ar atrage ghinion.
Potrivit unei alte superstiții mai puțin cunoscute, în Joia Mare trebuie să vă rețineți de la atingeri și să nu vă sărutați. Joia Mare comemorează trădarea lui Iuda, care l-a vândut pe Mântuitor cu un sărut. De aceea oamenii evită gesturile de afecțiune, considerându-le a fi semne de falsitate. În satele din Maramureș, oamenii evit chiar și strângerile de mână, oprindu-se la un salut verbal.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook