Simona Ionescu / Redactor Șef

Vreți să aveți noroc în anul care vine? NU purtați aceste accesorii dacă sunt noi

Vreți să aveți noroc în anul care vine? NU purtați aceste accesorii dacă sunt noi
În ceas de taină, în preajma Crăciunului călătorim pe drumul colindelor și ne bucurăm de nașterea lui Iisus, un semn al veșniciei și eternității. Iată câteva dintre cele mai vechi tradiții care, spun bunicii, trebuie să se respecte cu sfințenie.

Din cele mai vechi timpuri se spune că nimeni nu are voie să poarte încălțăminte nouă de Crăciun, pentru vă veți atrage ghinionul. Dar întotdeauna trebuie să aveți haine noi de Revelion, ca să vă meargă bine anul care vine. Nici un creștin nu va face treabă în zilele de Crăciun. Nu se spală, nu se calcă, nu se coase. Iar cine nu ține cont de aceste lucruri, se spune că va alunga norocul.

Gunoiul nu se aruncă la coș, ci se pune la rădăcina unui copac

În cea de-a doua zi de Crăciun, dacă este neapărată nevoie să strângeți gunoiul din casă, nu-l aruncați sub nici o formă la gunoi. Acesta se va pune la rădăcina unui copac, pentru ca acesta să rodească în anul care vine. Faceți cadouri de Crăciun, pentru ca anul viitor să fie unul îmbelșugat.

Nimeni nu se ceartă de Crăciun

Tradiția spune că nimeni nu are voie să se certe sau să se bată în ziua de Crăciun. Nu este permisă nici bătaia în joacă, întrucât se crede că vă veți umple de tot felul de bubițe peste an.

Dacă, din întâmplare, veți vărsa cutia cu chibrituri pe masa de Crăciun, e semn că anul care vine va fi unul cu mult belșug. La fel se spune că vor păți și persoanele cărora le țiue urechile de această mare sărbătoare.

Nu consumați rachiu

Potrivit unei vechi tradiții, nu aveți voie că beți rachiu în ziua de Crăciun, pentru că este considerată băutura diavolului. În ziua de Crăciun, la micul dejun e bine să consumați pește, pentru a fi sprinteni în anul ce va veni. Există zone în România unde în Ajunul Crăciunului nu se folosesc cuțitele sau topoarele.

Nu dați bani cu împrumut în ziua de Crăciun pentru că veți sărăci. Nu în ultimul rând, se spune că la miezul nopții cei care au plecat la Ceruri vor veni la casele lor să guste din preparatele pentru sărbători.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre