Soprana Mariana Nicolesco a murit. Ultimul spectacol din vară și ultimul mesaj transmis pentru cititorii noștri

Soprana Mariana Nicolesco a murit. Ultimul spectacol din vară și ultimul mesaj transmis pentru cititorii noștri
A fost soprana cu cele mai multe apariții în premierele absolute din istoria Teatrului Scala din Milano. De acum încolo, Mariana Nicolesco le va cânta îngerilor.

Una dintre cele mai mari voci ale lumii, Mariana Nicolesco spune că „muzica este cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi”.

Soprana Mariana Nicolesco a murit. Ultimul spectacol din vară și ultimul mesaj transmis pentru cititorii noștri

Mariana Nicolesco a văzut lumina zilei la 28 noiembrie 1948 în comuna Găujani, județul Giurgiu și s-a remarcat într-un vast repertoriu mergând de la Baroc la Verism și muzica contemporană, fiind îndrăgostită de Mozart, Verdi și Belcanto. Artista a creat, la Brașov, primul Festival și Concurs Național al Liedului Românesc, iar la Brăila Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclée”.

Ultima apariție a fost în această vară la Brăila

După o pauză de doi ani, în perioada 25-31 iulie 2022, Brăila a găzduit Cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes, sub îndrumarea inegalabilei artiste Mariana Nicolesco. A fost ultima apariția a divei la evenimentul unde au participat 3000 de tineri talentați din 50 de țări de pe cinci continente.

“Atmosfera plină de entuziasm, dăruire, progresele şi performanţele remarcabile ale multora dintre tinerii participanţi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, pe care le-am oferit la Brăila între 25 şi 31 iulie justifică pe deplin cuvintele multora dintre ei care spuneau că în sfârşit am revenit la viaţă!”, a mărturisit una dintre cele iubite voci din lume.

A fost distinsă cu Medalia UNESCO pentru merite artistice

Mariana Nicolesco este membră de onoare a Academiei Române, aleasă la 31 mai 1993 și Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi. A fost decorată în Franţa cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, precum şi cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer.

De asemenea, Mariana Nicolesco a fost distinsă cu Medalia UNESCO pentru merite artistice. La 21 noiembrie 2005 i-a fost conferit titlul de Artist al UNESCO pentru Pace. În anul 2008, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat Diploma de Onoare a Fundaţiei Internaţionale Omenia. Mariana Nicolesco avea o vorbă pe care o tot spunea: „Un artist nu moare odată cu părerea oamenilor”. Rămas bun, frumoasă doamnă!