Salariile pe care le încasează preoții nu sunt de neglijat, dar nu ajung nicidecum la sumele uriașe despre care s-a tot vehiculat în ultima perioadă.
S-a aflat ce salariu are Patriarhul Daniel. Cât primesc preoții în fiecare lună
Salariul unui preot nu diferă mult de cel al unui salariat obișnuit, chiar dacă în ultima perioadă au fost făcute câteva majorări pentru personalul clerical. Dar acestea diferă în funcție de gradul de încadrare și al studiilor. Dacă un debutant încasează în jur de 3700 de lei, odată ce are o funcție mai importantă de conducere în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, poate primi până la 20.000 de lei.
Preoții cu studii superioare și grad I au un salariu de 4.000 lei, iar cu 100 de lei mai puțin primesc cei cu studii superioare și grad II au un salariu de 3.900 lei. La rândul lor, preoții cu studii superioare și grad definitiv încasează suma de 3.850 lei. În ceea ce îi privește pe debutanții cu studii medii, aceștia au un salariu de 3.550 lei.
Cât sunt indemnizațiile lunare
Situația se schimbă radical pentru preoții încadrați pe funcțiile de arhiepiscop major, mitropolit Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano Catolică, întrucât sunt asimilați funcțiilor de secretari și chestori ai Senatului și al Camerei Deputațiilor. În acest caz, indeminzația lunară se ridică la 21.840 lei.
Cât primesc arhiepiscopii
În ceea ce-i privește pe arhiepiscopi și șefii de cult, respectiv mitropolit, episcop, muftiu, șef rabin președinte uniune, președinte, aceștia sunt asimilați funcțiilor de miniștrii și primesc lunar 21.840 lei. O indemnizație lunară de 19.552 lei primesc episcopii și episcopii vicari, la fel ca și vicepreședinții comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților.
Pentru episcopiiv-vicari, episcopii-coajutor, episcopii auxiliari și arhiereii vicari, sunt asimilați funcției de senator sau deputat și primesc 18.720 lei lunar. Cel mai mare salariu îl are Patriarhul Daniel, care încasează pe lună 23.930 de lei.
Este vorba de salarii brute.
Sursă foto: cancan
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook