Spectacol faraonic în Turcia .“Nebunia Tarkan” a cuprins orașul Izmir, la 100 de ani de la eliberarea de sub ocupație grecească

Spectacol faraonic în Turcia .“Nebunia Tarkan” a cuprins orașul Izmir, la 100 de ani de la eliberarea de sub ocupație grecească
Starul muzicii pop din Turcia a încins atmosfera gratis la sărbătoarea istorică de la Izmir, prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la eliberarea orșului de sub ocupația grecească. Vedeta a cântat fără a cere onorariu.

Pe 9 septembrie, nu doar Izmir, ci toată Turcia a fost în sărbătoare, pentru că oameni din toate colțurile țării au venit să marcheze împlinirea a 100 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupație grecească.

Conform turcianews.ro, manifestările au debutat cu un impresionant marș, care s-a desfășurat pe traseul folosit de armata turcă la intrarea în İzmir în ziua de 9 septembrie 1922.

Sărbătoarea a strâns laolaltă sute de mii de cetățeni, politicieni turci din toate partidele, primari, oameni de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, artiști și jurnaliști. Manifestările au început în urmă cu 17 zile, când autoritățile locale din Izmir au organizat un convoi al Marșului Victoriei și Comemorării, care a plecat cu drapelul Turciei din Afyon, fiind purtat astfel aproape 400 de kilometri.

Prăbușirea imensei scene a dat emoții tuturor

Un incident neplăcut a marcat veselia și distracție de la Izmir, însă, din fericire, acesta nu s-a soldat cu victime omenești. Prăbușirea cu 48 de ore înaintea evenimentelor a scenei instalate pe o latură a Pieței Cumhuriyet a dat emoții cetățenilor turci  Organizatorii au fost la un pas să anuleze concertul deoarece platforma uriașă care susținea scena a cedat.
Într-o postare pe rețelele sociale, celebrul artist Tarkan  a anunțat cu entuziasm că totul va fi în regulă până la începutul concertului și că îi așteaptă pe fani la scena amplasată în Piața Gündoğdu din Izmir.
De altfel, imediat după acest incident, primarul din Izmir, Tunç Soyer, i-a invitat pe oameni să asiste la marea sărbătoare, fără niciun risc.

La ora 21.00 a început  spectacolul extraordinar, la care au participat 180 de actori – dansatori. Acesta a fost gândit ca un spectacol de teatru interactiv având ca temă ocupația și eliberarea, punere în scenă pentru care s-au folosit în total 1.300 de metri pătrați de ecrane LED.

La ora 22.00, a urcat pe scenă Tarkan, starul muzicii pop din Turcia. Înaintea concertului, acesta a declarat că de săptămâni întregi se pregătește pentru cel mai important concert din cariera sa și că a venit la İzmir fără a solicita vreun onorariu.

Venituri consistente pentru comercianți

Fanii lui Tarkan au urmărit evenimentul fie de pe uscat, fie de pe mare. Presa turcă titrează că aproape toate bărcile de pescuit au fost închiriate pentru această zi. Prețul închirierii unei bărci în intervalul orar 19.00-24.00 a fost de 8.000 TL (aproximativ 440 euro).

Și proprietarii spațiilor de cazare din zonă au avut de câștigat. Oferta de închiriere pentru seara de 9 septembrie a pornit de la 100 de dolari pe noapte, însă prețurile au variat în funcție de distanța unităților de cazare față de piață. Prețurile pentru cazarea cât mai aproape de Piața Gündoğdu, unde a avut loc concertul, au pornit de la 500 dolari. De asemenea, au fost făcute rezervări la toate restaurantele din zonă, pentru ceea ce agenții economici din Izmir au numit „nebunia Tarkan”.

Acrobații cu cei mai iscusiți piloți de avioane

La una dintre cele mai importante sărbători din istoria Republicii Turcia, cetățeni din Istanbul, Manisa sau Bodrum au călătorit până la Izmir pentru a aniversa a împlinirea a 100 de ani la Victoria împotriva grecilor.

Marșul Regimentului Fener a început din portul Alsancak și s-a încheiat în Piața Gündoğdu, iar locuitorii din İzmir au transformat esplanada Kordonului într-un câmp de maci format din steagurile Turciei.

Pentru ca atmosfera să fie una cu adevărat festivă, pe cer a avut loc defilarea echipei de acrobație a forțelor aeriene turce, Solo Türk, la manșa aeronavelor F-16C Blok-30TM.

Conflictul dintre turci și greci, finalizat cu victoria lui Mustafa Kemal

Războiul greco-turc desfășurat în perioada 1919-1922 , cunoscut și sub numele de Campania greacă a războiului de independență turc , a fost un conflict între Grecia și revoluționarii turci kemaliști.

Ofensivele au avut loc între lunile mai 1919 și octombrie 1922 . Conform istoricilor, în 1920 , prin Tratatul de la Sèvres , sub presiunea guvernelor Antantei și, în special, a Regatului Unit , Imperiul Otoman, învins după Primul Război Mondial, cedase elenilor regatul teritoriilor din Asia Mică și Tracia de Est .

Dar naționaliștii turci, în frunte cu republicanul Mustafa Kemal, nu au acceptat acest tratat și au luat poziție de luptă. Conflictul s-a încheiat cu o victorie pentru armatele turcești, ceea ce a făcut nul Tratatul de la Sèvres. Prin Tratatul de la Lausanne , Grecia renunță la toate victoriile sale teritoriale din 1920, cu excepția insulelor din Marea Egee care rămân în posesia sa, în timp ce are loc un „schimb” dramatic de populații între cele două țări (1.300.000 de greci din Turcia împotriva a 385.000 de turci din Grecia).