Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă cu România la Eurovision 2023. Ultimele informații

Ce se întâmplă cu România la Eurovision 2023. Ultimele informații
Tragerea la sorţi pentru desemnarea ţărilor participante în cele două semifinale ale Eurovision 2023 a avut loc la Liverpool, recent.

România va concura în a doua semifinală a celebrului concurs de interpretare Eurovision, însă nu se știe cine ne va reprezenta. Liverpool e oraşul în care se va desfăşura competiţia muzicală, anul acesta. Eurovision Song Contest 2023 va avea loc anul acesta în Marea Britanie, ţara care va organiza evenimentul în numele Ucrainei, marea câștigătoare a ediției precedentă, care nu poate organiza o astfel de  competiție din cauza războiului cu Rusia.

Așa cum au decis sorții, România va intra în concurs în a doua semifinală, în data de 11 mai. În această semifinală vor urca pe scenă și reprezentanții următoarelor țări:  Armenia, Cipru, România, Danemarca, Belgia, Islanda, Grecia, Estonia, Albania, Australia, Austria, Lituania, San Marino, Slovenia, Georgia, Polonia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Momentan nu se știe cine va reprezenta România în competiție. Dar se știe că selecția națională a artiștilor pentru Eurovision 2023 va avea loc în această lună. Așa cum s-a întâmplat și în trecut, piesa care va reprezenta ţara noastră va fi desemnată prin votul publicului, în data de 11 februarie, în finala Selecţiei Naţionale, transmisă în direct la TVR.

Când are loc Eurovision 2023

În prima semifinală Eurovision 2023 este programată în data de 9 mai, când vor concura piese din 15 ţări. A doua semifinală va fi pe 11 mai. În total, la ediția din acest an a Eurovision participă 37 de ţări. Dintre acestea, doar 31 vor concura în semifinale pentru cele 20 de locuri ale finalei Eurovision.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Restul de şase, Ucraina – în calitate de câştigătoare a ediţiei 2022, împreună cu celelalte aşa-numite „5 mari” ţări plătitoare participante (Franţa, Germania, Italia, Spania şi Regatul Unit) nu concurează în semifinale, fiind calificate direct în marea finală. Aceasta este programată pentru data de 13 mai 2023. Sloganul competiției muzicale din acest an este „UNITED BY MUSIC”, acesta urmând să însoțească și logo-ul Eurovision 2023.

Ce este Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU – cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice. Eurovision se desfăşoară începând din 1956, anual, show-ul fiind unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Acesta e  transmis live atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite. Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Amintim cele mai bune performanţe ale României la acest concurs: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi un loc patru (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre