Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine este actorul care va conduce Teatrul Național din București

Cine este actorul care va conduce Teatrul Național din București
Ministrul Culturii a semnat actele prin care a schimbat conducerea Teatrului Național București. Fostul interimar, Mircea Rusu, care a asigurat conducerea instituției fanion a culturii naționale după moartea regretatului Ion Caramitru, a fost promovat.

Actorul George Călin a fost desemnat manager general interimar al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, începând cu data de 12 aprilie, în urma Ordinului semnat de Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.  În același timp, fostul manager interimar, Mircea Rusu, a fost promovat la funcția de director general adjunct.

Conform Ordinului, actorul George Călin va asigura conducerea interimară a teatrului o perioadă de 60 de zile calendaristice. Teoretic, se așteaptă ca la finalul acestei perioade să sie organizat un nou concurs pentru ocuparea postului. Un concurs a mai fost organizat anul trecut, însă a fost suspendat din rațiuni legate de incompatibilitate care au generat un adevărat scandal la momentul respectiv.

Primul concurs de manager al TNB, suspendat

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti este o instituţie publică de cultură, de importanţă naţională, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. Instituția cu o vechime de 170 de ani se află în subordinea Ministerului Culturii și are ca obiectiv principal „promovarea valorilor cultural-artistice, autohtone şi universale, pe plan naţional şi internaţional precum și dezvoltarea audienței, creșterea accesului publicului la aceste valori”.

George Călin a fost „Miss Piggy” și „Simba”

George Călin este un actor și artist vocal român care a dublat-o pe Miss Piggy în Păpușile Muppets (The Muppets) și în Muppets Now și Muppets Haunted Mansion. Călin a intrat în dublaj în anii 2000 (când practica s-a extins datorită creșterii numărului de canale pentru copii și a piețelor de streaming). El i-a dublat pe Simba adultul din Regele Leu, pe Prințul Naveen din Prințesa și broscoiul, pe rechinul din Toy Story, pe Prințul Făt-Frumos din Shrek 3 și, în live-action, pe Domhnall Gleeson în Star Wars Episodul VII: Trezirea Forței, arată Muppet.fandom.com.

Actorul George Călin a făcut carieră dubând desene animate și filme pentru copii

După ce a jucat în două filme românești, Călin a apărut în producții în limba engleză cu buget redus sau de exploatare filmate în țară. A jucat în filmele direct-to-video Full Moon din anii 1990, Retro Puppet Master și Frankenstein Reborn! (în rolul asistentului medicului), dar a apărut și în episoade din serialul Cinemax Life on Top. Actorul George Călin a fost în trecut director adjunct al Operei Naționale București și, pentru o perioadă mai scurtă de timp, director interimar al acesteia.

Mircea Rusu, fostul manager interimar al Teatrului a ajuns adjunct cu acte

Pe de altă parte actorul Mircea Rusu, cel care a asigurat interimatul la conducerea TNB până acum, din februarie anul trecut, a trecut pe poziția de director general adjunct. În durata interimatului, i-a adus pe regizorii Silviu Purcărete, Eugen Jebeleanu şi Mihai Măniuţiu să monteze spectacole noi, şi a angajat doi actori: Mirela Oprişor şi Andrei Huţuleac.

Actorul și regizorul Mircea Rusu a ajuns director general adjunct la TNB

„Aici, în Teatrul Naţional parcurgem o perioadă de derută, pricinuită de durere, de teamă, pentru că după nici şase luni de la dispariţia lui Ion Caramitru, iată că şi adjunctul lui, Ioan Onisei, a plecat dintre noi, lăsându-ne două goluri pe care habar n-am cum o să le umplem. Datoria noastră este să ţinem sus steagul Teatrului Naţional, să nu ne lăsăm pradă deznădejdii”, a declarat Mircea Rusu atunci când a preluat interimatul.

Mircea Rusu este un actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1986, în clasa profesorului Ion Cojar, potrivit blt.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre