Simona Ionescu / Redactor Șef

Dan Mohanu, vernisaj la Galeria Romană cu expoziția „CĂLĂTOR”. Artistul a restaurat cele mai vechi biserici

Dan Mohanu, vernisaj la Galeria Romană cu expoziția „CĂLĂTOR”. Artistul a restaurat cele mai vechi biserici
Galeria Romană invită publicul iubitor de artă la deschiderea expoziției ”Călător” a lui Dan Mohanu, un pictor de marcă, membru al gru­pului Prolog.

Vernisajul va avea loc vineri, 11 martie 2022, ora 19:00, la Galeria Romană din bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

Profesorul universitar Dan Mohanu este pictor și restaurator de pictură murală. El a făcut să reînvie frescele Ba­sarabilor de la Biserica Dom­neas­că din Curtea de Argeş, una dintre cele mai frumoase picturi mu­rale din România. De altfel, Dan Mo­hanu a fost restauratorul multor al­tor biserici vechi, a căror pictură a re­adus-o la viaţă. Credinţa sa pu­ter­nică în Dumnezeu îi întregeşte por­tretul și grație ei a redat românilor niște lăcașuri de patrimoniu.

Fresca pe care a refăcut-o la Biserica Domnească din Curtea de Argeș este una dintre cele mai vechi picturi murale, ca de altfel întregul ansamblu. Profesorul Mohanu nominaliza, cu ani în urmă, într-un interviu, că o revelație este și biserica rupestră de la Corbii de Piatră, unde „există o pictură extraordinar de valo­roasă, foarte posibil tot din timpul întâilor Basarabi, dacă nu chiar anterioară ansamblului iconografic de la Sf. Nicolae Domnesc”.

Gânduri înainte de vernisajul expoziției „Călător”

”Îmi vine în minte, mai dureros și mai fără speranță, o lume a cărei dispariție se desăvârșește sub ochii noștri. În parcursul grăbit al câtorva decenii, lumea încă tradițională a satului, lumea care se contopea odinioară cu natura din jur, prin lemnul, lutul, piatra și varul caselor și al ctitoriilor țărănești, a fost înlocuită cu un hibrid de arhitectură orgolioasă, lipsită de proporție și ritm, etalându-și stridențele într-o risipă de materiale pe care noua piață a construcțiilor o pune la dispoziție cu generozitate. În acest timp, uitate sau abandonate, casele Domnului dispar.

 

Arta își recapătă așadar, pe fondul comportamentului amnezic al omului contemporan, misiunea întoarcerii la darurile și valorile esențiale, un fel de regăsire a memoriei pierdute a umanității în care  recunoaștem, după spusele părintelui Ioan Bizău, semnificația „unor imagini evanghelice atât de familiare vieții creștine, precum pâinea, vinul, apa, lumina, mielul, păstorul, muntele, aluatul, bobul de grâu, etc.

Regăsirea armoniei divine, cuprinsă în frumusețea de o clipă a lumii, așa cum vedem în redobândirea simplității și statorniciei uneltelor pictorului din studiile grupului „Prolog„, reprezintă calea firească spre imaginea iconică. Intrat în spațiul eclezial, pictorul nu renunță la darurile sale; „roua conștiinței”, cum ar fi spus Paul Gherasim rămâne nealterată, păstrând prospețimea și vitalitatea artei autentice”, își expune Dan Mohanu menirea și credința.

Cariera lui Dan Mohanu

Dan Mohanu, pictor și restaurator de pictură murală, s-a născut pe 12 august 1949, în Tulcea.

– 1974 – Licențiat al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Doctor în Arte Vizuale.

– 1990 – 2016 – Fondator și coordonator al departamentului de Conservare-Restaurare din cadrul Universităţii Naţionale de Arte.

– 2018 – Profesor al departamentului de Conservare-Restaurare, Facultatea de Istoria și Teoria Artei.

Programul expozițional de la Galeria Romană

În deschiderea expoziției va vorbi dl Prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu.

Expoziția este deschisă în perioada: 11 martie – 5 aprilie 2022.

Luni-vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 10:00-15:00.

Parteneri ai evenimentului : Catena pentru Artă, Evenimentul Zilei, SensoTv, TVR1, Jurnalul Bucureștiului “Le Petit Parisien”, Intell News, Modernism, Agenția pentru Carte,  Propagarta, Ultima Oră.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre