Simona Ionescu / Redactor Șef

Eveniment. Spectacol de teatru pe textul premiantei Nobel pentru literatură

Eveniment. Spectacol de teatru pe textul premiantei Nobel pentru literatură
Vara Anotimpurilor FEST-FDR la Teatrul Național din Timișoara înseamnă un nou spectacol european. Astfel, vineri, 7 iulie 2023, de la ora 19, Teatrul Național aduce, literal, pe scena sa A GIRLS STORY, adaptare după romanul laureatei Premiului Nobel pentru literatură în anul 2022, Annie Ernaux.

Anul trecut, scriitoarea franceză Annie Ernaux a fost desemnată câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2022. Academia Suedeză o recompensează astfel pentru „curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale” pe cea care, de mai mulți ani era considerată unul dintre favoriții la câștigarea premiului. Ernaux e doar a 17-a femeie care și-a adjudecat celebrul premiu într-o istorie de 115 laureați și prima de origine franceză, asta deși Franța are cele mai multe Premii Nobel pentru Literatură (16, mai exact, ultimul fiind obținut de Patrick Modiano în 2014).

Un spectacol de teatru manifest

Evenimentul Teatrului Național din Timișoara pune împreună două esențe tari. Pe de o parte este vorba de laureata Premiului Nobel pentru Literatură. Pe de cealaltă parte să Schaubühne Berlin – cel mai cunoscut teatru din Germania pe plan mondial. Mari actori, regizori, coregrafi au definit istoria acestei scene. Celebrul regizor Thomas Ostermeier preia conducerea acestui teatru, în 1999, iar Schaubühne –  în continuare un teatru de atitudine socio-politică – se distinge astăzi prin diversitatea manifestelor estetice și stilistice ale regizorilor care montează aici.

Spectacolul A GIRLS STORY se babează pe textul laureatei cu Nobel pentru Literatură de anul trecut

A GIRLS STORY este un spectacol perfect înscris în această direcție. Plecând de la romanul lui Annie Ernaux, o voce puternică a literaturii sociale și a feminismului, actrița Veronika Bachfischer, împreună cu regizoarea Sarah Kohm, recuperează într-un monolog de mare intensitate povestea tinerei Annie, într-un balans delicat între istoria personală și istoria epocii.

Spectacol prezentat în cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, parte din traseul Vocile orașului / Atelierul Identitate, cuprins în Programul Cultural „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”. Spectacol realizat cu sprijinul Goethe Institut și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Biletele s-au pus în vânzare online, pe www.tntm.ro, sau fizic, de la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar marți-duminică, orele 11-19, tel. 0256 201 117.

Annie Ernaux, o romancieră aparte

Ediția în limba română a romanului Anii, una dintre cărțile esențiale semnate de laureata Nobelului literar din 2022, Annie Ernaux, o găsiți publicată în cadrul colecției Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M.

Descris de scriitorul și scenaristul Emmanuel Carrère drept „una dintre foarte puținele cărți cu adevărat mari din literatura contemporană”, romanul Anii (2008) a fost primit cu surprindere. Deși Annie Ernaux era deja de decenii întregi o scriitoare iubită și premiată, Anii a reprezentat, în multe feluri, un nou început: atât un volum de memorii al unei întregi generații, dar și povestea unor oameni ce-și relatează istoria unică. Anii este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizată cu ajutorul senzațiilor trecute și prezente, al fotografiilor, cărților, cântecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, știrilor, totul contrastând cu însemnările de jurnal adunate de-a lungul a șase decenii.

„Acest «roman total», născut la maturitate din surse compozite: însemnări de jurnal, studii sociologice, surse mass-media oferă o felie generoasă de istorie – de la cel de-Al Doilea Război Mondial, până în pragul secolului XXI, un «hronic și cântec al vârstelor» a milioane de oameni, care se înalță din ruinele războiului, trec prin Les Trente Glorieuses, anii de glorie – 1945-1975, prin cei ai Războiului Rece, asistă la Căderea Zidului Berlinului, la fărâmițarea Imperiului de Est, la ascensiunea erei digitale, la prăbușirea Turnurilor-gemene, la crize economice, la mondializare și liberalizare și la nenumărate evenimente planetare, și se îndreaptă către o societate avidă de consum și de divertisment.

Adulate și uneori denigrate, cărțile lui Annie Ernaux continuă să tulbure apele, să suscite polemici, cărora, acordarea Premiului Nobel pentru Literatură, în 2022, le-a dat un nou avânt și de cele mai multe ori argumente fragile în fața unei opere magnetice, magnifice și de o onestitate dezarmantă”, a mărturisit Mădălina Ghiu, cea care semnează traducerea cărții în limba română.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre