Simona Ionescu / Redactor Șef

Expoziție inedită: „Tehnici bănățene” din ultimii 300 de ani

Expoziție inedită: „Tehnici bănățene” din ultimii 300 de ani
Timișorenii au șansa să descopere tehnologii vechi de acum 300 de ani care se foloseau în zonă. Un inventator celebru a făcut o expoziție cu sute de obiecte în care prezintă istoria industrială a locului.

Inventatorul Remi Rădulescu va inaugura, joi, la Casa Tineretului din Timişoara, Expoziţia „Tehnici bănăţene ante-decembriste”, care reuneşte 42 de tablouri, 10 vitrine şi 160 de exponate ale brandurilor industriei din această zonă a României, care şi-au desfăşurat activitatea înainte de 1990, cu până la trei secole. Expoziţia este realizată sub sigla Societăţii Inventatorilor din Banat (SIB), are caracter permanent şi se va alătura Expoziţiei Premierelor Bănăţene, inaugurate în urmă cu doi ani, în același loc.

Inventatorul realizează un itinerar prin industria şi tehnica zonei. Pe de o parte, prezintă obiecte de după eliberarea de sub ocupaţia otomană (1716) până la Marea Unire (pentru Banat, anul 1919) şi după aceea, până în anul 1990.

Fabricile comuniste au (cam) dispărut din Banat

„Toate (fabricile cuprinse în expoziţie – n.r.) au deţinut branduri şi brevete de invenţii. Sunt cele mai reprezentative tehnici din Banat şi din ţară din ultimii 300 de ani, din aproape toate domeniile. Au fost 23 de companii până la Trianon şi 27 după Trianon. Începem cu fabrica de bere (1718), care a trecut şi printr-un incendiu devastator, care care a rămas în acelaşi loc trei secole, aproape incredibil.

E greu de explicat faptul că, de exemplu UMT, înfiinţat prin anii 1960, nu a rezistat, dar această fabrică de bere a dăinuit. Apoi ILSA, Banatul, Kandia, Guban, Fabrica de apă minerală Buziaş, fabrica de ţiglă Mondial de la Lugoj, fabrica de ţiglă de la Jimbolia, fabrica de sticlă de la Tomeşti UMT, Electrotimiş, Electromotor, etc. Fabricile construite în perioada comunistă sunt terminate (nr. – desființate)”, a explicat, Remi Rădulescu.

Expoziţia „Tehnici bănățene” va putea fi vizitată fizic sau online. Vizitatorii vor descoperi  sticlele de bere sau de apă de altădată, seturile din sticlă sau cristal realizate la fabrica de la Tomeşti, ţigle şi ceramică de la fabricile Muschong şi Mondial, printre altele. Sunt expuse aparate de măsură de la FAEM, materiale de la fabricile de lână ILSA, textile de la UTT, piese de război, mulgătoare de la IMAIA, o maşină de cusut realizată cu peste 100 de ani în urmă de Adler, și care a fost folosită la fabrica de pielărie Banatul, din Timișoara.

Sursa foto: Remi Rădulescu

Haita lui Bodi (2). Procurorii caută o minoră dispărută și o femeie ucisă și tranșată

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre