Simona Ionescu / Redactor Șef

Filmul fără nume, noul proiect al regizorului Cristi Puiu

Filmul fără nume, noul proiect al regizorului Cristi Puiu
Un film fără nume, un scenariu deloc clasic, un regizor consacrat și doi actori celebri care devin producători. Regizorul Cristi Puiu vrea să surprindă din nou.

”Dacă nu este greu, nu mă interesează”, spune regizorul Cristi Puiu. Pregătește un nou film, dar mai întâi vrea să cunoască pe viitorii actori.

Filmul fără nume, noul proiect al regizorului Cristi Puiu

Filmul fără nume va începe și va exista ca poveste narată după ce regizorul Cristi Puiu va lucre o lună cu cei care vor dori să joace în acest film. A anunțat că va organiza un atelier cu actori care doresc să joace în viitorul film.

Din 24 mai, regizorul Cristi Puiu lansează în București un proiect provocator pentru cei care se vor înscrie pe https://actoriedefilm.ro/ [1]. Regizorul vizează investigarea jocului actorului de film. După un workshop de o lună, la final, participanții vor juca în această producție.

Atelierul este realizat în colaborare cu Dragoș Bucur și Dorian Boguță, care ulterior vor deveni producătorii filmului. Acestora li se alătură, ca partener, Sergiu Cumatrenco Jr. și doi directori de imagine premiați, din Republica Moldova, Serghei Babară și Ivan Grincenco, care vin cu experiența și imaginea cinematografiei rusești.

„Mi-am dorit să realizez și în România acest tip de proiect. Nu va fi o provocare doar pentru cei care vor parcurge tot procesul Atelierului, câte 12 ore pe zi. Ci și pentru noi toți. Pentru mine, în mod special. Și așa și trebuie să fie, dacă nu este greu, nu mă interesează”, a spus Cristi Puiu.

Un film care se va face cu materialul clientului

Filmul va începe și va exista ca poveste narată atunci când Atelierul se va încheia. Pentru că, după cum precizează regizorul, el înseamnă figurile, vocile, istoria personală a fiecărui actor care a ajuns la finalul acestui parcurs. Nu doar profesional, ci și de viață.

„Producția se va plia mai degrabă pe oamenii care participă, nu invers. Este o ordine schimbată, răsturnată. În mod normal, în funcție de scenariu se face un casting și se aleg actorii. Aici o să fie invers. Este un film care se va face cu materialul clientului. Așa cum te duci la croitor cu stofa pe care ai ales-o deja, așa intri în acest workshop”, a explicat Cristi Puiu.

”Iar această stofă, singura cerință, este curajul. De a veni, de a se expune, de a renunța la așteptări și de a rămâne până la final”, spune regizorul.

Dragoș Bucur și Dorian Boguță vor fi producători

Proiectul îi va avea ca producători pe Dragoș Bucur și Dorian Boguță. Și cei doi actori experimentează acest nou rol. „Cu mai mulți ani în urmă eram în America, într-un lift. Liftier era un puști care m-a întrebat de unde sunt. I-am spus din România și mă așteptam să spună Hagi, Comăneci, dar nu! A spus Cristi Puiu! Am rămas bulversat.

Mi-a povestit că era student la film și în urmă cu o săptămână au avut cursuri în care au văzut și discutat «Moartea domnului Lăzărescu» și că a fost foarte impresionat. Încă îmi amintesc impactul acelei întâlniri, așa cum îmi amintesc și filmările. Iar astăzi mă aflu aici, în acest proiect pe care îl facem împreună. Și din care am enorm de învățat, mai ales pentru profesia de regizor pe care o conturez acum. Și nu de la oricine, ci de la cineva care a impresionat și jurii internaționale, dar și un tânăr din țara filmului”, a spus Dorian Boguță.

În aceste zile, acesta sărbătorește nu mai puțin de 12 nominalizări  la Premiile Gopo, acordate filmului său de debut „Urma”, în calitate de regizor și co-producător.

Dragoș Bucur: ”E noutate și imprevizibil”

Pentru Dragoș Bucur, proiectul Atelierului și al filmului vine la exact 20 de ani de la rolul lui Vali, de la debutul său în cinematografie, dar și al regizorului Cristi Puiu, cu filmul „Marfa și Banii”.

„Au fost doi oameni importanți pentru mine cu care am început actoria: Cătălin Naum, în ceea ce a însemnat teatrul și Cristi Puiu în ceea ce a însemnat filmul. Ce se întâmplă acum cu acest proiect e o provocare. E noutate și imprevizibil, e ceva ce va rămâne în istoria mea personală ca un moment intens.

În plus, având istoria unei astfel de colaborări în spate, mi se pare că aceasta este o secvență profesională foarte frumoasă, în care eu pot oferi, pot facilita tinerilor actori un proces de învățare alături de Cristi. Și o lună de trăiri intense pe care un actor, mai ales la început de drum, ar fi important să o parcurgă”, a spus Dragoș Bucur.

Atelierul se va desfășura în perioada 24 mai – 19 iunie, 5 zile pe săptămână, 12 ore pe zi. Se adresează celor cu vârste peste 18 ani, fie actori, fie pasionați de actorie care se mai pot înscrie, în limita locurilor disponibile, https://actoriedefilm.ro/ [1].


Concurență la „Chefi la cuțite” chiar la Antena 1, de azi. Cine e vedeta care se dezbracă în platou în noua emisiune

Roxen se pregătește de „covorul turcoaz” și să stea izolată în bulă, la Eurovision

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre