Simona Ionescu / Redactor Șef

Inteligența Artificială, folosită de un celebru artist într-o melodie românească.  Clipul cucerește internetul

Inteligența Artificială, folosită de un celebru artist într-o melodie românească.  Clipul cucerește internetul
Inteligența Artificială (IA) câștigă tot mai mult teren în toate domeniile, iar mai nou se insinuează și în muzica autohtonă. Momentan fanii sunt în extaz, însă nu se știe unde va duce asta, având în vedere controversele la nivel mondial.

The Motans și EMAA și-au dus colaborarea la un alt nivel și au  lansat videoclipul piesei „La ce te gândești”. Clipul lor cucerește internetul, reușind, într-o singură zi, să adune aproape 100.000 de vizualizări.

Fanii au apreciat folosirea IA în clip

Fanii atenți au remarcat că videoclipul piesei are elemente de inteligență artificială. „Bravo pentru scenariul videoclipului. Văd tendințele din arta AI. Și aceste voci se pliază foarte frumos cu poezia din versuri”, a scris unul din fani. tot mai mulți sunt cei care au apreciat munca artistică și deschiderea spre noutățile tehnologice. „Două voci frumoase într-un videoclip super original și creativ ca întotdeauna frumos”, „O placere să ascult și să văd acest videoclip. Arta pură. Felicitări!”, sunt alte mesaje transmise celor doi artiști.

Amintim că The Motans și EMMA au mai colaborat în urmă cu doi ani, pentru piesa „Insula”. Videoclipul melodiei a adunat peste 11 milioane de vizualizări și mai multe de 70.000 de aprecieri, pe YouTube.

Inteligența Artificială, folosită de artiștii români

The Motans și EMMA nu sunt primii care folosesc Inteligența Artificială în piesele lor. În timp ce artiștii s-au folosit de IA pentru imaginile din clipul piesei nou lansate, premiera românească în ceea ce privește folosirea inteligenței ne-umane în muzica propriu zisă  îi aparține artistului timișorean Daniel Dorobanțu. Muzician complex, pionier al muzicii ambient în România, acesta este și primul român care a intra cu o lucrare în colecția Muzeului Ars Electronica din Linz, cel mai important centru de expunere a artei electronice din lume.

În ianuarie 2021, Daniel Dorobanțiu a lansat o piesă de 4 minute care pornește de la Cele șase Suite Pentru Violoncel BWV 1007-1012 de Johann Sebastian Bach, în care cântă alături de o IA. Practic, Daniel Dorobanțu apelează la Inteligența Artificială pentru a completa muzica sa în această nouă piesă. E ca și cum nu ar cânta singur.

Noua lucrare muzicală, ce pune laolaltă muzica lui Bach, inteligența artificială și baroc SF, este acompaniată de un videoclip care reîmprospătează detaliile baroce punându-le ȋntr-un context vizual contrastant: mecanic, raţional şi Sci-fi. Allemande face parte din compilația Psihodrom – One, lansată în noiembrie 2020 de casa de discuri Psihodrom Records din Timișoara.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre