Celebrul regizor Oskaras Koršunovas montează pentru prima dată în România, la Teatrul Național din Timișoara. Regizorul lituanian este o voce puternică în regia mondială de teatru, prin codul său estetic unic și prin limbajul teatral identitar, cu care abordează teme esențiale pentru societate.
Spectacolul EXOD spune povestea unui est-european – Ben – care încearcă să supraviețuiască construindu-și un alt destin, într-o lume ale cărei coordonate nu le mai înțelege. În această călătorie spre un nou „acasă”, Ben este nevoit să traverseze lumea celor dezrădăcinați, a celor care nu își mai găsesc locul în țara de unde vin, lumea celor pe care țara lor, într-un fel sau altul, îi alungă.
”Povestea lui Ben și a personajelor pestrițe, aspre, poetice, violente, contradictorii cu care se intersectează, conectate printr-o singurătate profundă, existențială, proiectează nevoia fiecăruia dintre ei de a-și inventa o nouă istorie personală, adaptată la o cultură diferită și la o limbă diferită, în încercarea de a se integra într-o societate principial ostilă față de nou-veniți. Iar în această lume care nu îi recunoaște și care nu îi adoptă, într-o reașezare cu accente cataclismice, toți acești oameni deposedați de umbra propriului trecut, invizibili pentru cei din jur, ies în lumină, căutând să își recupereze identitatea”, transmit oficialii Teatrului timișorean.
Claudiu Bleonț în Hamlet
Vara evenimentelor la Teatrul Național din Timișoara continuă în luna iulie cu trei evenimente de excepție. Astfel, Teatrul Național din Timișoara prezintă în prima zi a lunii iulie, de la ora 18, în Sala Mare, unul dintre spectacolele sale emblematice: HAMLET, în traducerea remix a lui Peca Ștefan.
Spectacolul, semnat de regizoarea Ada Lupu Hausvater, recuperează textul lui Shakespeare în termenii și în provocările prezentului, bucurându-se de prezența excepționalului actor Claudiu Bleonț, alături de Matei Chioariu, în rolul titular, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Doru Iosif, Cristina König, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan, Adrian Jivan, Flavius Retea, Ionuț Iova, Darius Zet, Costa Tovarnisky, Raul Bastean și Claudiu Dogaru.
Universul sonor al acestui spectacol hipnotic aparține celebrei trupe Subcarpați, implicată în crearea acestui spectacol alături de scenografa Iuliana Vîlsan, de muzicianul Ioan Uțu Pascu (sound design) și de KOTKIvisuals, realizator al conceptului video.
Textul laureatei de anul trecut cu Nobelul pentru literatură. Annie Ernaux
În continuare, în 7 iulie, celebrul teatru berlinez Schaubühne aduce pe scena Teatrului Național din Timișoara un spectacol-manifest: A GIRLS STORY, după adaptarea romanului lui Annie Ernaux, câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură, în anul 2022, pentru „curajul și acuitatea de clinician cu care dezvăluie rădăcinile, denaturările și constrângerile colective ale memoriei personale”, așa cum se arată în motivația juriului.
Construit în jurul istoriei personale a autoarei, spectacolul îi oferă actriței teatrului berlinez, Veronika Bachfischer, pretextul unui rol magistral, în care intimitatea devine voce a societății. Spectacolul este prezentat în cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, parte din traseul Vocile orașului / Atelierul Identitate din cadrul Programului Cultural „Timișoara– Capitală Europeană a Culturii 2023” și este prezentat cu sprijinul Centrului de Proiecte și al Goethe Institut.
Spectacole cu John Malkovich
Anotimpurile FEST-FDR continuă în 20 și 21 iulie cu THE INFERNAL COMEDY / COMEDIE INFERNALĂ de Michael Sturminger, spectacol care îl aduce în fața publicului din Timișoara pe celebrul actor John Malkovich, alături de sopranele Susanne Langbein și Chen Reiss și de renumita orchestră Wiener Akademie Orchester, dirijată de Martin Haselbock, pentru a spune povestea criminalului în serie Jack Unterweger.
Condamnat pentru crimă, Unterweger a fost eliberat la presiunea mediilor intelectuale ale vremii pentru talentul lui literar, a ucis din nou și, imediat după ce a fost condamnat a doua oară, s-a sinucis. Cazul lui a stârnit emoții puternice și a fost exploatat ca exemplu privind eșecul măsurilor de reabilitare penitenciară. În rolul lui Jack Unterweger, John Malkovich – starul care nu mai are nevoie de nicio prezentare – construiește o autobiografie fictivă, în care „se strecoară” cele două soprane, muzica lor având ca temă dragostea și violența.
Spectacolul este prezentat cu sprijinul Profi, Linde Gaz, Hamilton, Atos și Mewi, Bioclinica și MyPesel, cu implicarea Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Sursa foto: Adrian Pîclișan / TNTm, Gianmarco Bresadola, Reinhard Winkler
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook