Simona Ionescu / Redactor Șef

Noaptea Muzeelor 2024. Urmează o noapte plină de evenimente culturale în sute de locații

Noaptea Muzeelor 2024. Urmează o noapte plină de evenimente culturale în sute de locații
Noaptea Muzeelor este un eveniment de anvergură care atrage milioane de români în fiecare an. Este o bună ocazie pentru a descoperi istoria și cultura națională. Sâmbătă, 18 mai, muzeele din cele mai multe localități din România sunt deschise pentru vizitatori, iar intrarea este gratuită. Ediția din acest an marchează 20 de ani de la debutul acestui eveniment cultural.

Rețeaua Națională de Muzeelor din România estimează că Noaptea Muzeelor 2024 nu numai că va transforma orașele într-o veritabilă scenă culturală, ci va atrage peste un milion de vizitatori. Evenimentul include expoziții, intervenții culturale, proiecții, prezentări, instalații urbane, spectacole, ateliere, animații stradale, concerte și tururi interactive.

Rămân deschise și propun activități interesante inclusiv instituții care nu sunt muzee. Evenimentul se desfășoară in peste 70 de localități din România, iar de anul acesta s-au alăturat demersului și 7 localități din Republica Moldova. Noaptea Muzeelor 2024 include 253 de obiective în toată țara, cu cele mai multe în București – 55, 34 în Iași, 22 în Târgu Mureș și 18 în Cluj-Napoca.

Unde găsiți programul integral pentru Noaptea Muzeelor 2024

Muzeul Național de istorie a României, Muzeul Antipa, Muzeul Național de Artă al României sau Muzeul Municipiului București au decis să nu participe la ediția din acest an. Programul detaliat, pe orașe, poate fi consultat pe pagina web dedicată, care poate fi consultată aici.

Unul din evenimentele atractive din București are loc la ARCUB, unde expoziția „Universul lui Salvador Dalí” va putea fi vizitată cu o reducere substanțială a biletului de acces.

Noaptea Designerilor va avea loc în data de 18 mai, la Casa Universitarilor București. Expoziția va reuni creatori de frumos din toate domeniile artei vizuale, tema evenimentului fiind „Amalgam”. „Suntem un amalgam de sentimente, cunoștințe, experiențe. Felul în care sunt transpuse în artă este diferit în funcție de personalitatea fiecărui artist”, transmit organizatorii.

Palatul Cesianu – Racoviță din bucurești găzduiește o expoziție înaintea licitației de ceasuri scumpe

O expoziție interesantă (cu vânzare) este deschisă de Artmark la Palatul Cesianu – Racoviță. Aici va fi organizată și o tombolă, fiind puse în joc 100 de premii. Este vorba de expoziția specială dedicată Licitației de Ceasuri și Bijuterii de Lux cu preț fix de pornire de 100 de euro. Cei care își fac cont pe artmark.ro de Noaptea Muzeelor 2024, pot participa la o tombolă aniversară, organizată în parteneriat cu Muzeul Brukenthal. Se câștigă tricouri, tote bag-uri sau stickere cu capodopere ale Muzeului Brukenthal.

Concerte, expoziții manifest și creațiile Doinei Levintza

Sâmbătă, 18 mai 2023, Filarmonica „George Enescu” va celebra, alături de numeroase instituții de cultură din România, Noaptea Europeană a Muzeelor. Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22.00 și 01.00, iar printre activitățile ce vor face parte din acest eveniment vor fi un tur ghidat și un minirecital cameral.

Concentric propune un eveniment – manifest, ARMLET OF WORDS. Versuri ale poeților contemporani sunt scrise pe haine

Concentric propune un eveniment – manifest, ARMLET OF WORDS. Este vorba de o expoziție cu vânzare de articole vestimentare și promovare de tineri poeți romani: Briseis Stan, Călin Niță, Kimberly Ligia Vintilă, Irina Francisca Ion, Lucian Florescu, Ioana Florescu, Lucreția Lixandru, Arina Gheorghe, Clara Victoria Caradimu, Alina Dumitrescu, Miruna Nica, Matei Ibănescu.

La Fundația Doina Levintza se văd costumele folosite în spectacole semnate de renumiții regizori Dragos Galgoțiu și Mihai Măniuțiu

Va fi deschisă la noapte și Galeria Costumelor de teatru Doina Levintza. Costumele folosite în spectacole de o importanță deosebită, semnate de renumiții regizori Dragos Galgoțiu și Mihai Măniuțiu, în colaborare strânsă cu Doina Levintza, aduc povestea teatrului în fața ochilor vizitatorilor.

De la „Richard III” de William Shakespeare, pus în scenă de Mihai Măniuțiu în 1993, la „Casanova” inspirat din memorii, în regia lui Dragoș Galgoțiu în 2015, fiecare costum păstrează povestea și atmosfera spectacolului pentru care a fost creat.

Muzeele private din București, evenimente speciale la noapte

„Dinozaurii, o călătorie imersivă în lumea preistorică”, este noul spectacol de la MINA care invită publicul într-o aventură captivantă în timp, în urmă cu sute de milioane de ani. Prin intermediul animațiilor și mediilor 3D, show-ul explorează întreaga perioadă Mezozoică – Triasic, Jurasic și Cretacic – pe o suprafață impresionantă de 400 de metri pătrați, cu proiecții 360 de grade pe toate cele 6 suprafețe.

„Dinozaurii, o călătorie imersivă în lumea preistorică”, este noul spectacol de la MINA

Muzeul de Artă Recentă București va întâmpina publicul cu 2 expoziții.  „Imagini ale solitudinii. Lucrări din colecția MARe” cercetează dacă este solitudinea o stare de grație sau o stare funcțională. A doua expoziție se numește „Cei noi/Graduate Curated”. Pentru prima dată în ultimele decenii, tineri absolvenți și studenți din cele mai importante patru centre artistice naționale – Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca – expun împreună într-un muzeu din Capitală.

Noaptea în care se pot vizita teatre, Opera și atelierele UNARTE

După succesul extraordinar din 2023, când peste 4000 de oameni au participat pentru prima dată la eveniment, Opera Națională București își deschide porțile cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor cu un tur inedit de „artă vie”. Pe 18 mai 2024, vizitatorilor le este propus un spectacol itinerant lansat de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”. OPERA VIE – ediția a II a, tururi cu artă vie din 20 în 20 de minute 

Și Muzeul Teatrului Național din București își redeschide porțile pentru public pentru a doua oară și vă invită să redescoperiți expoziția „Regina Maria la teatru”.

În cadrul expoziției veți regăsi costume de scenă ale unor actori cu o activitate însemnată, documente, afișe și fotografii care întregesc imaginea de ansamblu a spectacolelor din care provin costumele și altele care sunt mărturii pentru biografia actorilor.

Atelierele de la UNARTE vor fi deschise publicului, la noapte

Într-o noapte când cultura nu doarme, atelierele UNARTE (Universitatea Națională de Arte) își deschid larg porțile pentru a vă invita într-o lume unde creativitatea și arta se întrepătrund cu viața studențească. Vizitatorii vor avea oportunitatea rară de a explora spațiile unde se formează viitorii artiști, de a asista la procesul creativ și de a interacționa direct cu studenții și profesorii care sunt inima pulsantă a universității. 

În Noaptea Muzeelor 2024 sunteți invitați și la circ

Și  Circul Metropolitan se alătură, în premieră, evenimentului Noaptea Muzeelor 2024. Publicul e  
invitată să vadă, live, momente din arta circului – jonglerii, cai, acrobații, dresuri, motociclete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @cursuri_de_echitatie

Ca în fiecare an, Romanian Design Week se alătura evenimentului și îi dă o notă aparte de estetic si un plus de creativitate, alături de alte festivaluri specifice industriilor culturale și creative. În Capitală are loc diseară și evenimentul „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”.

Evul Mediu, readus la viață la Timișoara

La Timișoara, Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, se alătură evenimentului național cu spectacolele de istorie vie („living museum”), oferite în curtea Bastionului care se vor îmbina cu momentele artistice și cu atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică și artistice.

La Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Evul Mediu prinde viață

Participă la eveniment, sub denumirea de Uniunea Artiștilor – Cronicari: Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr-Frații Corbi, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Sagittarii Getici, Deep6 Project, Peregrinii. În Curtea Bastionului Theresia  vor urma activități de prezentări close-up și ilustrări în stilul „living museum”:

armele și ținutele Evului Mediu, obiceiurile trecutului, antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activă a publicului), jocuri interactive pentru public, prezentare de tir cu arcul istoric și demonstrații de tragere cu arcul la ținte fixe și mobile, din diverse poziții și cu diferite niveluri de dificultate, atelier de tir cu arcul tradițional pentru toate vârstele.

Ce puteți vizita la Penitenciarul Târgu Mureș în Noaptea Muzeelor 2024

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal își așteaptă vizitatorii în intervalul 19:00 – 24:00. Atunci vor fi deschise mai multe muzee din cadrul complexului și totodată și vor putea fi vizitate expozițiile din cadrul acestora. Intrarea este gratuită pentru toate obiectivele, iar publicul este rugat să respecte indicațiile organizatorilor, precum și traseele de vizitare.

Puteți sta într-o celulă sinistră la Penitenciarul Târgul Mureș

La prima participare în acest an se află: Filarmonica Banatul din Timișoara, Institutul de Istorie a Religiilor din București, Penitenciarul din Târgu Mureș sau Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia.

Astfel, fosta celulă a condamnaților la moarte de la Penitenciarul Târgu Mureş a fost transformată în expoziție şi va putea fi vizitată, sâmbătă, în cadrul programului Noaptea Muzeelor 2024. Penitenciarul Târgu Mureş descrie spaţiul expoziţional ca fiind „un loc straniu, învăluit în mister” care  „are o singură cameră în care, chiar şi vara, lumina pătrunde tulbure, de parcă ferestrele ar fi acoperite cu aripile cernite ale suferinţei celor care i-au călcat pragul (…) aerul este jilav şi rece”.

Sarmale, pești  și animale

Un loc interesant de vizitat în Ardeal este USAMV Cluj-Napoca care invită vizitatorii să vadă  Complexul Acvaristic și Muzeul de Anatomie Comparată, din cadrul Facultatății de Zootehnie și Biotehnologii. În proximitatea Complexului Acvaristic din clădirea Rectoratului vizitatorii vor fi întâmpinați de „Galeria luminițelor pentru animale”, cu standuri ale asociațiilor din domeniul protecției animalelor, alături de studenți voluntari.

La Iași, practic toate muzeele rămân deschise peste program cu ocazia Nopții Muzeelor 2024.  Totodată, două locații din zona Pașcani vor participa în cadrul acestui eveniment.

La Todirești, oaspeții sunt așteptați cu sarmale

Muzeul privat din Todirești, al lui Dănuț Gârbia, va primi vizitatori și noaptea. Aici va fi organizat și un spectacol folcloric, iar gazda își va primi musafirii și cu produse tradiționale, sarmale cu crupe și afumătură.

La Ruginoasa, palatul lui Cuza nu va fi deschis de Noaptea Muzeelor. În schimb, la Centrul Cultural din localitate reface „drumul pâinii” printr-o expoziție tematică.

Sursa foto: Noaptea Muzeelor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre