Simona Ionescu / Redactor Șef

Opere de artă semnate de cei mai mari artiști ocupă spațiile publice

Opere de artă semnate de cei mai mari artiști ocupă spațiile publice
Întotdeauna lucrările de artă înfrumusețează spațiile, iar atunci când, într-o plimbare prin oraș, se pot admira creații ale celor mai buni artiști, este un motiv de bucurie. Timișoara se transformă zilele acestea. Mai exact, se îmbogățește cu creații de artă.

Mai multe opere de artă realizate de unii dintre cei mai apreciați artiști contemporani ocupă spațiile publice din orașul de pe Bega. Astfel, spațiul public timișorean este, din această săptămână, la propriu, mai bogat din punct de vedere cultural. Opt sculpturi continuă promisiunea celui mai amplu proiect cultural al anului 2023, când Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii – proiectul „SCULPTURĂ / SCULPTURĂ” al Fundației Triade.

Cum a ajuns un „Dulap cu jucării”, în Piața Unirii

În Piața Unirii din Timișoara a fost prezentat „Dulapul cu jucării” al artistului Florin Magda, lucrarea câștigătoare a Premiului Peter Jecza pentru Sculptura Anului. „O oglindă a vieților noastre, a celor care trec prin această piață”, după cum s-a exprimat autorul lucrării, aceasta va rămâne în zona centrală a orașului pentru următoarele șase luni.

„Se împlinește promisiunea pe care o făceam când anunțam continuitatea sculpturii „după Sculptură.” Premiul Peter Jecza pentru Sculptura Anului vorbește despre felul în care se leagă firul unei tradiții: memoria artistului Peter Jecza este preluată și onorată de opera altor artiști, crezul său este dus mai departe”, a declarat Sorina Jecza, directorul executiv și președintele Fundației Triade, inițiatoarea proiectului.

Opt sculpture contemporane în Timișoara

Totodată, în spațiul exterior al Shopping Center Timișoara, șapte lucrări ale artiștilor nominalizați în cadrul competiției sunt prezentate, de asemenea, publicului. Astfel, a fost generată o mică mostră din ceea ce înseamnă profesiunea culturii și a artei.

„Îi obișnuim pe oameni că arta stă alături de noi, să se uite la ea și să o chestioneze, să trăiască cu ea în mod natural și firesc. Sunt convinsă că acest demers de înnoire a Timișoarei poate să crească și să fie un exemplu pentru dezvoltarea orașului sub acest aspect”, a mai adăugat Sorina Jecza.

Lucrările expuse aparțin unora dintre cei mai apreciați artiști contemporani: Maria-Mădălina Brîneț, Maxim Dumitraș, Cătălin Oancea, Dragan Rajnic, Marius Rițiu și Aurel Vlad.

Sursa foto: Fundația Triade

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre