Simona Ionescu / Redactor Șef

Expoziție. Artistul de 85 de ani Constantin Flondor își revizitează creația

Expoziție. Artistul de 85 de ani Constantin Flondor își revizitează creația
Galeria Jecza din Timișoara dedică prima expoziție din anul 2022 artistului Constantin Flondor cu ocazia aniversării a 85 de ani. Expoziția REMEMBER include lucrări realizate de artist în ultimii ani, alături de o serie de lucrări istorice datând de la sfârșitul anilor 1960, 1970 și începutul anilor 1980.

Constantin Flondor este o personalitate centrală a scenei artistice timișorene, recunoscut internațional prin activitatea sa în cadrul grupărilor artistice 111, Sigma1 și Prolog pe care le-a co-fondat. La vremea lor, acestea au reprezentat avangarda artistică a României, aliniate la trendul momentului în zona creative la nivel Mondial. Nu în ultimul rând, „tânărul” de 85 de ani e recunoscut și prin programul educațional artistic experimental pe care l-a dezvoltat, alături de colegii săi, la Liceul de Arte din Timișoara în perioada anilor 1970.

„Constantin Flondor reușește să aducă în prim-plan un tip de practică artistică contemplativă ce se bazează pe o continuă cercetare și analiză a raporturilor vizibile și invizibile dintre organicitate și geometrie, dintre legitățile tainice ale naturii și cele matematice ale științei”, transmit curatorii.

Expoziția de față are în centrul său un demers de revizitare a propriei creații inițiat de artist în urmă cu doi ani.

Constantin Flondor face arc peste timp cu lucrările sale

Așa se face că artistul Constantin Flondor revine și de această dată asupra unor serii de lucrări datând din anii 1960 și 1970 pe care le plasează fie comparativ alături de creațiile ultimilor ani, fie le reconstituie sub forma unor noi lucrări, oferindu-le o nouă grilă de interpretare.

Acest arc în timp pe care îl creionează expoziția REMEMBER oferă privitorului șansa de a urmări evoluția unor teme specifice artei lui Cojnstantin Flondor (de la cercetarea raporturilor dintre lumină și umbră la cea a percepțiilor subiective născute de jocul formelor concav-convex modelate în materia făinii; de la observarea ritmurilor vii, baroce, ale structurilor naturale la cea a geometriei fulgului de nea), dar și trecerile extrem de fine, dar importante, dinspre fotografie către pictură.

Lucrările artistului au fost găzduite recent de Muzeul de Artă din Craiova (2020 – 2021), Galeria Diehl (2018) și Muzeul de Arta Modernă Fundația Ludwig Viena (2017 – până în prezent).

Nu în ultimul rând, în lumina ultimelor evenimente mondiale, Galeria Jecza lansează un manifest: „Credem cu tărie că arta are imensa putere de a inspira binele în oameni. Suntem solidari cu cei aflați în cele mai grele momente astăzi în Ucraina!” Datorită situației curente, galeriștii au decis să amâne sărbătorirea expoziției printr-un vernisaj. Pentru a putea vedea expoziția lui Constantin Flondor sau pentru a avea un tur ghidat, iubitorii de artă sunt încurajați să se înregistreze online.

Sursa foto: Galeria Jecza

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre