Art Encounters, împreună cu Centrul Cultural German și Primăria Timișoara organizează joi, 1 octombrie, de la ora 19,00, la Casa ISHO, vernisajul expoziției Harun Farocki – „Ar trebui ca realitatea să înceapă”. Evenimentul face parte din Programul Cultural pentru 2020 – Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
Cine a fost Harun Farocki
Harun Farocki (1944 – 2014) este unul dintre cei mai importanți cineaști germani, cu peste 100 de filme realizate. El e cunoscut în toată lumea pentru latura experimentală a abordării imaginii și a montajului, cât mai ales a incursiunilor critice pe care le face în micronarațiuni despre istorie, mentalități și realități politice în măsură să portretizeze procese sau fenomene sociale mai largi.
În calitate de regizor, scenarist, autor, Farocki a creat o operă cinematografică și artistică greu de încadrat într-un gen singular, de la filme realizate pentru televiziunea germană, la filme de lung metraj prezentate în importante festivaluri internaționale, mai târziu la instalații special concepute pentru spații dedicate artei.
Expoziția are trei secțiuni
Această expoziție propune câteva secvențe tematice pentru filmografia și activitatea artistică ale lui Harun Farocki pe o perioadă extinsă de timp. Astfel, o secțiune a expoziției este concentrată asupra instalațiilor video pe mai multe canale care constituie ceea ce Farocki numea „o arhivă de expresii filmice” sau un „dicționar cinematografic”, bazat pe extrase din istoria filmului, found footage, și pe metoda de alăturare a acestor fragmente, prin soft-montage.
O altă secțiune este dedicată filmelor-eseu despre istoria în imagini a lagărelor de concentrare naziste și politica unei noi tipologii vizuale generate de băncile de date și arhivele de imagini operative, care includ „mai multe imagini decât poate cuprinde ochiul”.
A treia și ultima secțiune a expoziției urmărește un alt subiect recurent al creației lui Farocki – munca, văzută prin prisma mutațiilor suferite și a valorizării acesteia în context social-politic.
Expoziția se va putea vizita doar pe bază de programare, în perioada 1 – 31 octombrie 2020, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară și a reglementărilor în vigoare privind distanțarea socială. Intrarea este liberă, de marți până vineri, între orele 12:00 – 19:00 și sâmbăta între orele 11:00 – 17:00. Vizitele pot fi programate online, accesând acest link, sau telefonic, apelând 0745 767 916.
Exclusiv. Iubita lui Dani se pozează tot mai goală, el calcă rufe, ca să mai aducă un ban în casă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook