Simona Ionescu / Redactor Șef

Reacția prezentatoarei TVR în momentul în care a aflat că Eurovision sare România de la comunicarea voturilor

Reacția prezentatoarei TVR în momentul în care a aflat că Eurovision sare România de la comunicarea voturilor
Rezultatele concursului Eurovision din acest an, câștigat de reprezentanții Ucrainei, sunt umbrite de nereguli anunțate de organizatorul acestei competiții, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU). Organizația a modificat voturile acordate de juriile din șase țări, între care și România, după ce a identificat anumite tipare de vot, considerate suspecte.

Practic, așa cum știți, România nu a mai intrat în direct să anunțe punctajul dat de juriul de aici, pentru că nu a mai fost lăsată. Practic, votul României a fost anulat, astfel că țara noastră nu a mai avut voie să anunțe în direct rezultatul. În aceste condiții, punctajul s-a dus direct către Ucraina. În aceeași situație au fost șase țări, printre care și Republica Moldova.

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro din interiorul TVR, juriul din România a a dat cele mai multe puncte, adică 12, băieților de la Zdob şi Zdub, care a reprezentat Moldova. Conform aceloraşi surse, şi Moldova a acordat tot 12 puncte reprezentantul României. Potrivit g4media, care citează escxstra.com, o publicaţie specializată în Eurovision, celelalte patru țări al căror vot a fost interzis sunt: Azerbaidjan, Polonia, San Marino şi Muntenegru. Pe de altă parte, anumite surse susțin că „au existat presiuni pentru ca România să îşi schimbe votul şi să dea 12 puncte Ucrainei şi 0 puncte Moldovei”.

Excplicațiile Iulianei Marciuc

Mai mult, în timpul votului, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a dat o declarație prin care explicat de ce juriile a șase țări au fost excluse din concurs „în analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU)”.

Prin urmare, deși juriul din țara noastră acordase punctajul maxim Republicii Moldova, acesta a mers în contul Ucrainei. Şefa delegației României la Eurovision, Iuliana Marciuc, a precizat la Radio România Actualități (RRA) că jurizarea de la București a respectat toate regulile impuse de EBU şi că au fost cerute explicații cu privire la această situație:

„Rezultatul votului nostru nu a fost preluat și acest lucru ne-a fost comunicat abia în timpul votării. Organizatorii au atribuit juraților noștri un alt set de puncte, de fapt. Eda era pregătită din punct de vedere tehnic, a repetat chiar transmiterea punctelor noastre de mai multe ori și fără ca EBU să dea vreun semn privind intențiile lor.

Am aflat în momentul în care Eda trebuia să intre în direct că notele au fost citite de executiv superviser şi am constatat cu surprindere un alt set de puncte. Din punct de vedere juridic, noi am respectat regulamentul, imediat am transmis de la direcția serviciului nostru tehnic un email în care am solicitat un răspuns, ce s-a întâmplat din punct de vedere tehnic, şi nu am primit acest răspuns, iar ieri dimineaţă am trimis încă un email şi aşteptăm răspunsul”, a declarat Marciuc la RRA.

Eda nu și-a putut crede urechilor ce i se spunea în cască. Reacția prezentatoarei

Reacția Edei a fost epocală. Aceasta aștepta să intre în direct ți să anunțe rezultatul votului României la Eurovision, când i s-a comunicat că nu va putea comunica nimic. „What? What? Deci, nu cred!”, spune consternată aceasta.

@madalinporumb #euro #eurovision #eurovisionsongcontest #romania #foryou #foryoupage #fypシ #fy #viral #ro #bucuresti ♬ SloMo – Chanel

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre