Mihai I a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și, mai apoi, între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai I a moștenit la naștere titlurile de „Principe al României” și „Principe de Hohenzollern-Sigmaringen”. În perioada exilului, fostul suveran și regina Ana au scris împreună o piesă de teatru. Mai exact, în anul 1960, la Versoix. Aceasta se numeşte „Alegerea” şi este într-un singur act.
Piesa de teatru a fost pusă în scenă prima dată abia după 57 de ani, la Ateneul din Iaşi, în 2017. Iar acum urmează o nouă premieră cu aceasta, pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
„Alegerea rasei umane apasă pe umerii mei”
Piesa de teatru „Alegerea” ilustrează lupta dintre sistemele capitalist şi comunist, după cum mărturisea regina Ana în volumul „Un război, un exil, o viaţă”. Iată ce scria regina: „În seara aceea am început să ne scriem vieţile: viaţa lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole. (…) Ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Aşa cum o făcusem până atunci în viaţa reală, aşa cum am făcut şi de atunci încoace”.
„Unde sunt? Ce lume e aceasta în care mă găsesc? De ce sunt aici? Cine m-a adus? Care este năzuinţa mea? A, da, îmi aduc aminte. Alegerea rasei umane apasă pe umerii mei. Eu sunt Omul! Şi trebuie să aleg viitorul omenirii”, spune unul dintre personajele din piesă.
Premieră pe scena Naționalului craiovean
Vineri, 18 noiembrie 2022, de la ora 19:00, în Sala I.D. Sîrbu premiera spectacolului „Alegerea” scrie de regele Mihai I și regina Ana se va juca în prezența Alteței Sale Regale, Principesa Sofia.
Spectacolul de teatru este regizat de Alexandru Boureanu și Raluca Păun, scenografia poartă semnătura Liei Dogaru, muzica live este compusă și interpretată live de către AG Weinberger, iar Florin Constantinescu semnează video design-ul. Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Naționalului craiovean: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun și copilul Vladimir Politic.
„„Alegerea” pe care o face echipa creativă a spectacolului este una pe cât de simplă, pe atât de profundă. Fiecare dintre noi, sub forme diferite, reflectăm la condiția, la rolul și locul pe care le avem în existența noastră. Unii își exprimă aceste gânduri, în vreme ce alții le țin închise în cufărul minții.
De la această idee, regia se folosește de mijloacele tehnologice pentru a-i da spectatorului senzația că această meditație este chiar în mintea lui. Într-un decor simplu, cu tușe discrete de video design, actorii rostesc replicile acompaniați de muzica omniprezentă, ce funcționează ca o conștiință a spectacolului”, transmit reprezentanții Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
Spectacolul, mai arată aceștia, este „o invitație la reflecție, (…) despre om și locul său în univers, despre spiritul, pasiunile și ispitele ființei umane”. Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc marți, 22 noiembrie, de la ora 18:00.
Sursa foto: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook