Cuviosul Dimitrie cel Nou de la Basarabi a fost proclamat ocrotitor al Bucureştiului în anul 1792. Proclamarea canonizării Sfântului Dimitrie cel Nou a avut loc în anul 1955, când i s-a acordat ca zi de prăznuire data de 27 octombrie. De atunci, creștinii sărbătoresc această zi și pe sfântul care a făcut numeroase minuni.
Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, sărbătorit de creştinii ortodocşi la 27 octombrie, este unul dintre reprezentanţii de seamă ai vieţii creştine. S-a născut în satul Basarabov, în Sudul Dunării, într-o familie săracă. Educaţia creştină primită de la părinţi şi învăţăturile primite la slujbele duminicale, i-au influenţat destinul.
A fost păstor, dar modestele venituri le împărţea cu săracii. A vieţuit într-o peşteră, şi, prin rugăciune şi post, a primit harul de a face minuni.
În tradiţia populară, românii îl sărbătoresc pe Sânmedru timp de trei zile. Se spune că Sânmedru, un bătrân plăcut lui Dumnezeu, este şi patronul caselor pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice. De aceea, o icoană a sfântului Dimitrie este de folos fiecărui creştin.
Credincioşii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate. Există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare. Fiecate mormânt este împodobit cu flori de toamnă.
Mere, nuci, struguri şi miere se dăruiesc bătrânilor singuri, îndeosebi celor din azile care, în tradiţia populară, sunt ca şi „pusnicii”.
Programul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou
Patriarhia Română a transmis programul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Se va desfășura în perioada 21-28 octombrie la Catedrala Patriarhală, după reguli stricte în contextual pandemiei.
Este și Anul omagial al pastorației românilor din afara granițelor. De aceea, vor fi aduse spre închinare și moaștele Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, ocrotitorul românilor de pretutindeni.
Acestea vor fi alături de moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, cele ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și cele ale Sf. Nectarie.
Sfintele Moaște au fost așezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineața zilei de joi, 21 octombrie. Au fost puse în Baldachinul Sfinţilor în dimineața zilei de sâmbătă, 23 octombrie 2021.
Sfintele Moaște vor fi aşezate din nou în Catedrala Patriarhală în ziua de joi, 28 octombrie, după închinarea ultimului credincios.
Reguli stricte la pelerinaj
Pelerinii care vor dori să se închine la Sfintele Moaște, o vor putea face în următoarele condiții:
- accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane, păstrând distanța de 1,5 m între ele;
- pe traseul unic de acces vor fi trasate marcaje clare de staționare pentru facilitarea păstrării acestei necesare distanțe;
- se va crea un flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
- voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi pelerinilor materiale de dezinfectare și măști (dacă nu au);
- voluntarii vor oferi pelerinilor pachete alimentare (aprox. 20.000) în condiții de maximă igienă.
- după închinarea la Sfintele Moaşte, pelerinii care se îndreaptă spre strada 11 iunie vor primi de la voluntary agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate;
- pe esplanada din faţa Altarului de vară al Catedralei Patriarhale vor fi marcate locurile pentru pelerinii care vor asista la slujbele oficiate în aer liber. Vor fi instalate 200 de scaune, respectându-se o distanță de 1,5 m între ele;
- din motive sanitare, raclele cu Moaștele Sfinţilor vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent.
Programul liturgic
În zilele de joi (21 octombrie), vineri (22 octombrie), sâmbătă (23 octombrie) și luni (25 octombrie), slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioși;
Marți, 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
Miercuri, 27 octombrie, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
Televiziunea și Radioul TRINITAS vor transmite în aceste zile de sărbătoare slujbele religioase de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Sursa: basilica.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook