Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandalul cântecului „Iancu la Țebea” continuă. Vasile Șeicaru iese cu probe. Ce va urma

Scandalul cântecului „Iancu la Țebea” continuă. Vasile Șeicaru iese cu probe. Ce va urma
Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru s-au amenințat cu procese. Deocamdată, ezită. Dar Șiecaru a scos la iveală o hârtiuță care-i conferă dreptul de autor.

După cum se știe, Andrei Păunescu a scris pe pagina lui de Facebook că tatăl lui, poetul Adrian Păunescu este autorul versurilor și compozitorului celebrului cântec „Iancu la Țebea”. Și că Vasile Șeicaru, interpretul, s-a declarat compozitorul melodiei. Ca și consecință, folkistul a încasat drepturi de autor.

Fiul poetului a ieșit săptămâna trecută și în presă cu declarații. El susține că a fost martor la creația tatălui său, muzică și text, și că Vasile Șeicaru doar a interpretat-o pe scenele Cenaclului Flacăra. Apoi, în 2005, artistul s-a dus și a înregistrat melodia la Uniunea Compozitorilor, declarând acolo că el e compozitorul, iar versurile aparțin lui Adrian Păunescu.

Adrian Păunescu a mai susținut că el abia de curând a aflat că există această înregistrare a piesei de către Șeicaru. Replica interpretului nu s-a lăsat așteptată.

„Nu e vina mea că nu a venit Adrian Păunescu să semneze declarația”

Vasile Șeicaru a reacționat la un post de televiziune. A respins acuzația și a spus că Adrian Păunescu trăia în 2005 și niciodată nu l-a acuzat de furt.

„Singurul care mă putea acuza că am furat un cântec era Adrian Păunescu. Pe mine nu mă interesează ce spune fiul lui. El poate să spună multe lucruri acolo, dar eu aștept să fiu dat în judecată. Am avocații mei. Suntem pregătiți.

Declarația mea este perfect valabilă, el nu înțelege un lucru. Procentajul ăla îl stabilește Uniunea Compozitorilor. Nu este vina mea că nu a venit Adrian Păunescu să semneze declarația. Eu m-am dus doar să-mi declar piesa mea. Dacă luam o poezie de-a lui Blaga sau Eminescu, venea Eminescu să-mi semneze mie? Nici vorbă. Ce scrie acolo sunt niște vechituri. (…)

Pe mine nu mă amețește el cu vorbe din cărți. Singurul care mă putea ataca era Adrian Păunescu. El n-a făcut-o niciodată pentru că știa că eu sunt compozitorul. (…) Eu am scris-o. Legea Uniunii Compozitorilor înseamnă că 70% din ceea ce înseamnă linie melodică aparține compozitorului și 30% textierului. Nu-i convine? Să-i dea pe ei în judecată”, a declarat Vasile Șeicaru pentru Antena 3.

Pe pagina lui de Facebook, Șeicaru a scris un lucru interesant. „Sunt 40 de ani de atunci! Eu nu mai cânt cântecul acesta de zeci de ani! Nu l-am inclus pe niciun album, pentru că eu compun în general cântece de dragoste și cu caracter social! N-am cum să includ cântecul acesta pe disc… pentru că nu se potrivește! Eu am compus acest cântec atunci, doar pentru că mi s-a pus textul în față, și am dorit să compun!”

Vasile Șeicaru a venit cu dovada

După schimbul de replici, a venit și timpul probelor. Vasile Șeicaru a făcut public actul de la Uniunea Compozitorilor, eliberat în anul 2005, după ce artistul a declarat acolo că el a compus melodia „Iancu la Țebea”, iar textierul este Adrian Păunescu.

Conform legii, Uniunea i-a conferit lui 70% din drepturile de autor, iar 30% i-au revenit poetului Păunescu.

„Unde-i partitura piesei scrisă în vremea aceea? Chiar nu mai avem limite? Eu am declarat cântecul la Uniunea Compozitorilor din România în anul 2005. Adrian Păunescu a murit în 2010, deci putea să reacţioneze la acel moment. Însă nu a făcut-o, cunoscând realitatea”, a scris Șeicaru pe pagina de socializare.

Andrei Păunescu susține însă că tatăl lui nu cunoștea realitatea.

Andrei Păunescu nu se lasă convins

După apariția dovezii lui Șeicaru, Andrei Păunescu a venit cu argumentele lui. Tot la Antena 3. Fiul lui Adrian Păunescu susține că declararea piesei este ilegală și că nu știe încă dacă va apela la justiție.

„Este un lucru neadevărat. Nu există compoziție pe care poetul să n-o semneze. Este neprocedural. Nici atunci, nici acum nu se poate declara un cântec fără semnătura autorului.

Tata n-ar fi semnat niciodată așa ceva. Declarația a fost depusă pe ascuns. Se face o afirmație foarte gravă: că tata n-a revendicat niciodată cântecul. Întotdeauna l-a revendicat. A apărut pe discuri, unde scrie clar ”muzică Adrian Păunescu”.

Au apărut în presă cronici. Eu știu că tata și-a trimis declarația la Uniunea Compozitorilor, dar încă nu se găsește. Eu nu dau în judecată pe nimeni. Acest document de înregistrare, după 23 de ani, este incomplet, este ilegal. Și mă mir de ce nu i-a cerut acordul tatălui meu, care era în viață. Putea să primească hârtia și s-o semneze.”

 Foto: antena3.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre