Simona Ionescu / Redactor Șef

Solstiţiul de vară 2020. Astăzi 21 iunie, ziua are 15 ore și 32 de minute

Solstiţiul de vară 2020. Astăzi 21 iunie, ziua are 15 ore și 32 de minute
De astăzi, 21 iunie, ora 0.44, a început vara astronomică. Este Solstițiul de vară 2020 și ziua cea mai lungă din an. Ziua are 15 ore și 32 de minute. După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă.

Astăzi, 21 iunie este cea mai lungă zi din an. Este Solstițiul de vară 2020 și debutul verii astronomice.

Solstiţiul de vară 2020

Astăzi, 21 iunie, este cea mai lungă zi din acest an: durata zilei este de 15 ore și 32 de minute, durata nopții fiind de numai 8de ore și 28 de minute, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor”, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre