Simona Ionescu / Redactor Șef

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii se deschide cu „un weekend pentru un an”. Zeci de evenimente în câteva zile

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii se deschide cu „un weekend pentru un an”. Zeci de evenimente în câteva zile
Sunt mai puțin de 3 săptămâni până la finele anului, iar 2023 va fi anul în care Timișoara devine Capitală Europeană a Culturii. E al doilea oraș al României care va deține titlul, și primul câștigat prin concurs de proiecte (Sibiului, în trecut, titlul i-a fost acordat în afara competiției europene).

Titlul de Capitală Europeană a Culturii e un proiect de țară. Chiar dacă e reprezentat de o singură municipalitate. Cu mai puțin de 3 săptămâni înainte de momentul în care Timișoara și România intră în anul Capitalei Culturale Europene au devenit publice reperele culturale și artistice.

Consiliul Județean Timiș, bunăoară, a făcut public de mai mult timp că va asigura evenimentul – punte. O trecere din anul curent, 2022, în anul Capitală Culturală, cu Festivalul Luminilor. Și se așteaptă ca în noaptea de Revelion distracția să fie animată de unul dintre cei mai importanți DJ ai momentului.

Doi dintre cei mai importanți artiști români, expuși la Timișoara

Tot Consiliul Județean marchează și startul evenimentelor din Bid Book, și anume expoziția eveniment  Paul Neagu, de la Muzeul Național de Artă Timișoara. Vernisajul e programat joi, 15 decembrie. Paul Neagu a fost un artist plastic, pictor, desenator, grafician, sculptor, poet, profesor de arta român – englez. A fost deseori numit cel mai important artist plastic român de la Constantin Brâncuși încoace.

În luna februarie, urmează un alt eveniment expozițional, tot la Muzeul Național de Artă – Victor Brauner – invenții și magie, eveniment ce va fi vernisat în data de 17 februarie, ziua care marchează și deschiderea oficială a evenimentelor Timișoara- Capitală Europeană a Culturii. Victor Brauner a fost un pictor, sculptor și poet suprarealist evreu, originar din România, care a „cochetat” inițial și cu curentul artistic Dada.

Cea mai mare expoziție Brâncuși în România din ultima jumătate de veac

Punctul principal în materie de evenimente expoziționale de notorietate e reprezentat de expoziția Constantin Brâncuși, care va fi vernisată în luna septembrie a anului viitor. Evenimentul e organizat de MART, împreună cu Institutul Francez și fundația Art Encounters. Va și cea mai mare expoziție Brâncuși ce se va putea vizita în România, din ultimii 50 de ani.

Primăria Timișoara anunță „un weekend pentru un an”

Primăria Timișoara a anunțat, luni, momentul de deschidere  pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, în perioada 17 – 19 februarie 2023. Peste 50 de evenimente și expoziții vor pune în lumină vecinătăți și comunități diverse, pornind din centrul fizic și simbolic al orașului către cartiere. Împreună în evenimente de mari  dimensiuni în aer liber, dar și prin dialoguri aprofundate pe scene sau în săli de expoziție, timișorenii și oaspeții lor din întreaga lume vor sărbători un oraș curajos, deschis și divers.

Vor fi expoziții, concerte, conferințe și, posibil, petreceri cu DJ în curțile interioare ale imobilelor. Asta pentru că timișorenii vor putea propune, curând, astfel de intervenții în spațiul public, care, dacă sunt coerent prezentate, ar putea primi girul finanțatorilor. „Am descentralizat și am dat aceste programe comunității. Concret, vom avea peste 30 de acțiuni culturale pe săptămână (n..r. în anul care vine), de muzică, dans, artă etc.”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Pusă sub motto-ul „Un weekend pentru un an”, deschiderea înseamnă o serie de concerte, care îl au în prim plan pe celebrul pianist olandez Joep Beving (Palatul Culturii, 17.02), unul din marii pianiști ai lumii. Concertele vor în cepe în Piața Unirii, cu setul DJ oferit de Doctorul Sinteză și K-lu, moment urmat de o colaborare interesantă dintre una din cele mai apreciate trupe autohtone de rock, Implant pentru refuz, într-o colaborare cu artista ucraineană Alyona Alyona.

Proiectul României de la Bienala de la Veneția, adus la Timișoara

În aceeași zi, pe lângă retrospectiva Brauner, va fi vernisată expoziția colectivă centrală. Chronic desire – Sete cronică (Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Bastionul Theresia, Palatul Ștefania, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“), grupează zeci de artiști timișoreni, naționali și internaționali.

Un reper important în plastica momentului e reprezentat de aducerea instalației artistei Alina Pintilie Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului (Kunsthalle Bega). Acesta e proiectul care a reprezentat România la cea de-a 59-a ediție a Biennalei din Venezia 2022.

În aceeași zi, 17 februarie, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara va fi vernisată expoziția Mircea Nicolae. Iar în Piața Victoriei va fi prezentată o grădină urbană verticală, proiectul MAIO Architects – Barcelona. Nu în ultimul rând iubitorii de artă plastică pot vizita spațiul Indecis, unde va fi vernisată expoziția Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului,  un proiect de asemenea colectiv.

Două conferințe vor marca deschiderea Capitalei culturale. Adriana Babeți – 256 de romane pentru Europa (Librăria La Două Bufnițe, 19.02) și Peter Sloterdijk (Universitatea de Vest din Timișoara, 19.02). Peter Sloterdijk este un filozof și scriitor german, personalitate marcantă a dezbaterii publice contemporane.

Pe ce bani mizează Timișoara – Capitală Europeană a Culturii

Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 primește o parte din finanțare de la bugetul de stat, fiind vorba despre 164 de milioane de lei, împărțiți între Primărie, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii/Asociația TM2023.

La evenimentul de lansare al evenimentelor primăriei Timișoara, Ovidiu Megan, directorul Asociației Timișoara 2023 a anunțat că a obținut o finanțare de 1 milion de euro din partea Băncii Transilvania. Dar și că încă peste 100 de companii sunt interesate să sprijine financiar demersul. În continuare autoritățile partenere, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș alocă din bugetele proprii sume importante. Bunăoară, reprezentanții județeni au asumat un angajament de 5 milioane de euro, pentru întreg anul capitală.

A fost lansată pagina web unde se vor regări toate evenimentele care vor anima Timișoara în evenimentul de deschidere a Capitalei Culturale: Opening Timișoara 2023.

Evenimentul care va transforma orașul

„După ce ani de zile titlul de Capitală Culturală a fost mai degrabă ceva abstract, acum devine concret. Cea mai bună veste este că lucrăm împreună. Echipa curatorială, Primăria Timișoara, Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, Asociația Timișoara 2023. Și peste 200 de operatori culturali care implementează acest program. A doua veste bună e că ne-am ținut de cuvânt. Noi nu am câștigat titlul pe vorbe goale, ci pe niște proiecte care acum devin realitate.

Și mă bucur că am reușit să facem un program care se adresează tuturor. Dar care urmează un fir roșu și ideea că fiecare are în interior o lumină cu care poate lumina orașul. Anul viitor este o șansă istorică pentru oraș, dar și pentru România. Este șansa transformării noastre ca oraș, comunitate și țară. Și aș vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 și să spunem că acest titlu nu a transformat doar viața culturală a orașului.  Ci a transformat întreg orașul”, a spus primarul Dominic Fritz în cadrul evenimentului de lansare a programului cultural.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre