Simona Ionescu / Redactor Șef

Vedetele teatrului din Timișoara joacă pe litoral Zorba grecul

Vedetele teatrului din Timișoara joacă pe litoral Zorba grecul
Spectacolul Zorba grecul de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev, a fost invitat să participe la cea de-a doua ediție a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului a Teatrului de Stat Constanța.

Spectacolul Teatrului Național din Timișoara va fi prezentat sâmbătă, 5 august, de la ora 21, la Teatrul de Vară Soveja din Constanța. Când spunem Zorba grecul automat facem două conexiuni: un film de Oscar și o capodoperă a literaturii elene. Înainte de film și de acest spectacol, a fost, însă, cartea.

O poveste reală

Iar povestea ei începe de la o întâmplare reală – în tinereţe, Kazantzakis deschisese, în tovărăşia unui aventurier, o mină de lignit în Pelopones. Pentru tânărul narator intelectual, întâlnirea cu Zorbas, într-o dimineaţă ceţoasă, pe ţărmul Greciei continentale, a fost providenţială. Călăuzit de noul său prieten, acesta descoperă atât frumuseţea aspră a unei umanităţi atemporale, cât şi răspunsul la întrebările metafizice care îl condamnau la inacţiune.

Zorbas îi oferă o nouă cheie a înţelegerii lumii. Datorită lui, naratorul îndrăzneşte să caute dragostea. Alături de el, asistă neputincios la spectacolul violenţei şi al morţii. Publicat la Atena în 1946 şi în anul următor la Paris, romanul începe să fie tradus rapid încă din timpul vieţii scriitorului, popularitatea lui sporind după lansarea filmului lui Kakoyannis.

Povestea din Zorba grecul a devenit pentru prima dată spectacol de teatru, la Timișoara

Spectacolul Teatrului Național traduce în limbaj teatral marea sensibilitate a frumoasei povești cretane și, totodată, repune în discuție câteva dintre constantele unei lumi care nu s-a schimbat chiar atât de mult pe cât ne-ar plăcea să credem: violența, însingurarea, dar și iubirea ca forță motrice, ca forță vitală și catalizator al speranței.

SEAS 2023 – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului concentrează la malul mării  un mare număr de teatre, actori și muzicieni din România, oferind publicului din Constanța – turiști din România și din străinătate și localnici, deopotrivă – o lună și jumătate de teatru și muzică.

Spectacolul Zorba grecul va fi prezentat sâmbătă seara la Teatrul de Vară Soveja din Constanța

În acest context, spectacolul Zorba grecul își aduce protagonistul aproape de mare, aproape de universul pe care îl iubește și îl înțelege, oferind, cu umor și cu sensibilitate, imaginea unei lumi care amestecă violența, însingurarea, dar și iubirea ca forță motrice, ca forță vitală și catalizator al speranței.

Vedetele Naționalului timișorean joacă la Constanța

Publicul festivalului îl va întâlni în celebrul rol al lui Zorba pe binecunoscutul actor al Teatrului Național din Timișoara, Ion Rizea, artist ale cărui talent și carismă sunt recunoscute atât prin premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar, cât, mai ales, prin aprecierea constantă și susținută a publicului său din ultimele două decenii. Îi dau replica în spectacol talentații actori Matei Chioariu, Alina Ilea, Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Andrei Zgăbaia, Iuliana Crăescu, Ana Maria Pandele Andone, Paula Maria Frunzetti, Cristina König, Cristian Szekeres, Marin Lupanciuc, Darius Zet și Raoul Horn.

Cei mai îndrăgiți actori ai Naționalului timișorean joacă în spectacol.

Scenografia este semnată de Emil Bejenaru (decoruri) și Gabriela Strugaru-Popa (costume), mișcarea scenică îi aparține Alinei Ilea; sound și video designul sunt semnate de Sebastian Hamburger, iar light designul – de Florian Putere. Regia artistică a spectacolului îi aparține regizoarei Mihaela Lichiardopol. Pentru reprezentația din 5 august a spectacolului Zorba grecul se mai pot achiziționa bilete pe platforma on-line mystage.ro.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre