A fost Zorba Grecul, Bombolini, Zampanò, Gauguin, Quasimodo și Barabbas. Roluri pe care Anthony Quinn le-a interpretat cu mare măiestrie. A avut alături actrițe de același calibru. Însă, Anthony Quinn va fi mereu Zorba, uriașul țăran grec. Acest rol este considerat de mulţi specialişti ca fiind cel mai celebru caracter de film din secolul al XX-lea.
Anthony Quinn a făcut celebru dansul din Zorba, dar a jucat și horă românescă
Anthony Quinn a jucat în 150 de producţii de cinema şi a obţinut două premii Oscar. În 1967, a jucat un rol de țăran român și a dansat chiar și la horă. Filmul se numește ”The twenty-fifth hour” (A 25-a oră), realizat de regizorul francez Henri Verneuil, în 1967. Este o ecranizare după romanul autobiografic omonim al scriitorului român în exil Virgil Gheorghiu, apărut în anul 1949. În „epoca de aur”, spre sfârșitul anilor 80, românii au putut vedea la video acest film excepțional, tradus de Irina Margareta Nistor. După revoluție, romanul lui Virgil Gheorghiu – „A 25-a oră” – a fost publicat și în România.
În acest film, Anthony Quinn este îmbrăcat în port popular românesc, din Ardeal. Joacă rolul unui țăran roman, cam naiv. Acțiunea se petrece într-un sat din Transilvania, la sfârsitul anilor ’30. Alături de sotia sa, interpretată de actrita italiană Virna Lisi, Johann Moritz trăiește drama evenimentelor care au zguduit Transilvania, din anii 1938, 1939 și până după război.
În una dintre scene, Anthony Quinn joacă hora românească, de parcă s-ar fi născut în România şi nu în Mexic. Premiera filmului a avut loc în SUA la 16 februarie 1967.
Povestea din filmul ”A 25-a oră”
Acțiunea începe în anul 1938. Un țăran român, naiv și binevoitor, Johann Moritz (Anthony Quinn), dintr-un sat din Transilvania, trăiește alianța țării sale cu Germania. În 1939, Johann Moritz, este denunțat ca fiind evreu, deși nu era, de către Nicolai Dobrescu, șeful postului local de poliție, care râvnea la frumoasa soție a lui Moritz.
Moritz este trimis într-un lagăr de muncă. Suzanna (Virna Lisi), soția sa, este constrânsă să ceară divorțul pentru a-și putea păstra casa. Nemții ar fi confiscat toate bunurile familiei, considerându-i evrei. Evadând cu alți deținuți evrei spre Ungaria, Moritz este prins de autoritățile ungare si considerat spion român.
După ce a fost torturat, este trimis ca muncitor maghiar „voluntar” în Germania. Este scos din rândurile deținuților de către un medic SS. În urma unor măsurători antropologice pe craniul lui Moritz, îl declară ca fiind descendent al celei mai pure rase ariene.
Moritz ajunge înrolat în rândurile armatei SS. Pe când păzea câțiva deținuți din trupa de muncă silnică, îi ajută pe aceștia să fugă și să se alăture americanilor.
Situația se schimbă, în 1944, când rușii invadează România. Suzanna este violată, apoi persecutată din cauză că poza soțului său Johann, apare pe coperta mai multor reviste germane, în uniformă SS.
Și americanii îl închid într-un lagăr și, în cele din urmă, va fi judecat la Procesele de la Nürnberg, ca și criminal de război. Îl salvează Suzanna care scrie o scrisoare în care aceasta explica ce se întâmplase. Johann Moritz este eliberat în 1949, la zece ani după ce intrase în sistemul lagărelor de detenție.
O reîntâlnește pe Suzanna și pe cei trei copii într-o stație de cale ferată din Germania. Reîntâlnirea este dificilă, amândurora li se vede, pe chipuri, că au trecut ani mulți și grei peste ei. La solicitarea unui fotoreporter de ziar, Moritz îl îmbrățișează, chiar și pe noul membru al familiei.
Sursa: imdb.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook