Simona Ionescu / Redactor Șef

Vernisaj sub pază. Deținuții își prezintă „operele” în oraș

Vernisaj sub pază. Deținuții își prezintă „operele” în oraș
Deținuții au ieșit „din cutie” și au creat lucrări de artă. Publicul e invitat sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 18:00, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății pentru a vedea ceva ce nu au mai văzut până acum și pentru a-i cunoaște îndeaproape pe artiști. Sunt 32 în total, toți condamnați pentru diverse fapte penale. Fiecare și-a dat frâu liber imaginației și creativității, sub coordonarea unui artist vizual în cadrul proiectului OUT OF THE BOX.

32 de deținuți – 32 de personalități diferite – 32 de prieteni. Un artist: Regina Damian. Prtoiectul OUT OF THE BOX îi scoate infractorii care își ispășesc pedepsele din celule, pentru vernisaj. Ei au devenit (temporar) artiști vizuali în cadrul unui program cultural unic, menit să îi scoată din spațiul lor personal. Timp de două luni au lucrat la instalațiile lor artistice, pe care acum, cu emoție, sunt gata să le prezinte publicului.

Sub îndrumarea artistei vizuale Regina Damian, deținuții timișoreni au realizat zeci de lucrări. Scopul acestui proiect, potrivit inițiatoarei și promotoarei sale, este să aducă în discuție teme precum toleranța (dreptul la a doua șansă) și prevenirea faptelor antisociale.

„Orice om are nevoie de salvare pe parcursul vieții”, spune unul dintre deținuții – artiști. Mulți colegi de-ai lui au ales să „vorbească” în lucrările lor despre ecologie și importanța salvării naturii – dar și despre salvarea lor. „Faci bine – ai premiu; greșești – trebuie să plătești”, afirmă altul. Pentru unii, salvarea vine de la Dumnezeu; pentru alții, din relațiile cu ceilalți oameni.

Program de reintegrare socială prin artă

Proiectul este realizat în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, fiind finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, din Fondul pentru nevoi culturale de urgență.

OUT OF THE BOX își propune să răspundă unei nevoi culturale esențiale din comunitate, vizând o categorie socială deseori ignorată: deținuții din Penitenciarul Timișoara, care adesea nu au acces la activități creative, ne spune Regina Damian.

Astfel, proiectul a oferit unui grup de 32 de deținuți, cu vârste între 20 și 60 de ani, șansa de a-și exprima gândurile și emoțiile prin intermediul artei, stimulând progresul lor personal și pregătindu-i pentru reintegrarea socială. „Prin acest proiect dorim să influențăm pozitiv viețile deținuților, promovând incluziunea socială și coeziunea comunității timișorene și arătând cum arta și cultura pot schimba destine”, afirmă coordonatoarea proiectului.

Deținuții își prezintă „operele” în oraș, sub pază

Pe parcursul proiectului, participanții au creat lucrări de artă de dimensiuni diferite, exprimându-și perspectivele și experiențele. Fiecare participant iese astfel „în afara cutiei” – OUT OF THE BOX, dezvăluindu-și povestea într-o manieră artistică și făcând un pas important spre reintegrarea socială completă.

Expoziția finală, care va fi vernisată sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 18:00, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății, în prezența deținuților implicați în proiect, celebrează astfel efortul fiecărui participant, promovând toleranța și înțelegerea în comunitate. În seara deschiderii expoziției evenimentul va fi completat de un concert live susținut de Alina – Jais (voce) și Francis Mozes (pian).

De asemenea, pe parcurusl expoziției care va putea fi vizitată în intervalul 2 – 30 noiembrie (miercuri – duminică, 16:00 – 20:00) se vor organiza tururi ghidate pentru elevi, studenți și pentru toți cei interesați să afle mai multe despre proiect. „Credem că acest proiect are un impact educativ profund, contribuind la prevenirea infracționalității în rândul tinerilor, prin stimularea empatiei și conștientizării”, adaugă Regina Damian.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre