Cercetătorioi au demonstrat că pe canapeaua din sufragerie ai mai mulți germeni decât în vasul de toaletă. „Canapelele tind să se umple de germeni pentru că noi, oamenii, împrăștiem milioane de bacterii și alți microbi de pe corp în fiecare oră.
Poate că bacteriile nu se dezvoltă repede, dar dacă nimeresc într-un mediu cu întuneric și umiditate, pot fi suficient de puternice pentru a da un miros neplăcut și a provoca infecții, dacă sunt patogene”, explică microbiologul Jason Tetro, autorul cărții „The Germ Files”.
Practic pe canapea se adună bacteriile de pe corp și de pe haine. Iar acum, în perioada izolării, această piesă de mobilier a fost și mai intens folosită. Specialiștii arată că, dacă e curățată corespunzător, canapeaua e un focar de infecție, care conține acarieni, celule de piele moartă, fire de păr, germeni, firimituri, pete de apă și cafea.
Avantajele antrenamentelor cu benzi elastice
Sinucidere misterioasă. Campiona olimpică la patinaj juniori perechi s-a aruncat de la etaj
Cum se curăță canapeaua
Este important, așadar, ca aceasta să fie curățată periodic. Ideal, dacă aveți o canapea acoperită cu material textil, e să folosiți un aparat special pe bază de aburi. Acesta costă maxim 100 de lei. În plus, pe piață există o gamă largă de soluții pentru curățarea tapițeriei, cu mențiunea că trebuie urmate întocmai instrucțiunile, pentru a nu strica aparența materialului.
Dacă nu aveți un aparat de curățare cu aburi sau dacă nu vreți să achiziționați unul, puteți folosi cu succes aspiratorul. Folosiți o perie moale atașată.
De asemenea, pentru a îndepărta petele, folosiți cârpe moi. Curățarea umedă este indicată pentru petele lăsate de vărsarea unor lichide. Dacă aveți de scos pete uleioase, precum cele provocate de popcorn sau chipsuri, e important să se apeleze la curățare uscată.
În plus, dacă aveți o canapea cu fețe detașabile, e important să le spălați periodic, dar toate, pentru a menține unitare culorile și textura. Dacă nu încap toate piesele fetei de canapea odată în mașină de spălat, atunci spălați-le pe rând, folosind aceeași cantitate de detergent și același program de spălare. Recomandarea specialiștilor este să folosiți un program cu temperatură joasă și timp scurt.
Sursa foto: Pixabay / ambermb
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook