Schizofrenia este mai mult decât „auzirea vocilor”. Este probabil cea mai severă boală mintală despre care se știe că există și afectează oamenii din toate straturile societății. Unii oameni cu schizofrenie continuă să devină cunoscuți în întreaga lume pentru talentele incredibile pe care învață să le folosească, în ciuda bolii lor.
Schizofrenia nu este singura boală mintală care poate împiedica grav capacitatea unei persoane de a funcționa. Tulburarea bipolară, borderline, depresia, anxietatea și narcisismul sunt doar câteva boli mintale care afectează oamenii în fiecare zi. Dar nu toți cei cu boli mintale sunt incapabili să funcționeze. Unii, precum persoanele enumerate mai jos, au dus o viață incredibil de productivă și au devenit celebri în toată lumea.
1. Van Gogh, pictorul care și-a tăiat singur urechea
Vincent Van Gogh a fost celebrul pictor olandez, ale cărui accese de furie au fost imortalizate în faimoasa capodoperă “Noapte înstelată”. Studenții la artă se uită astăzi la picturile sale și văd imediat starea mentală chinuită în care se afla Van Gogh.
Dovezile anecdotice au condus experții în sănătate mintală să suspecteze că Van Gogh ar fi putut avea de fapt schizofrenie. Cu o ocazie, în timpul unei dispute cu un alt pictor, a auzit o voce care spunea: „Omoară-l”. Apoi a luat un cuțit și și-a tăiat propria ureche. Artistul chinuit și-a petrecut o mare parte din viață izolat, dar acum este cunoscut drept unul dintre cei mai mari pictori din toate timpurile.
2. Veronica Lake, precursoarea lui Marilyn Monroe
Veronica Lake a fost o seducătoare actriță care a întors milioane de capete cu un deceniu întreg înainte ca Marilyn Monroe să intre în scenă. Avea un temperament incontrolabil de mică, din cauza schizofreniei de care suferise în copilărie. Părinții ei au trimis-o să facă actorie pentru că au crezut că acest lucru ar ajuta la controlul comportamentului ei.
Se știa că tânăra Veronica avea un comportament incontrolabil în timp ce se afla în platou. Potrivit unui articol dintr-o revista publicat în 1944, oamenii care au lucrat cu ea au speculat despre “momentul exact în care mintea ei va exploda că o bombă cu ceas”. Dar Lake, plină de farmec, a răspuns comentariului spunând că are o minte imaginativă.
3. Syd Barrett, fondatorul Pink Floyd
Syd Barrett este faimos pentru că a fost fondatorul formației britanice de rock Pink Floyd, în care a cântat, a scris muzică și a cântat la chitară timp de mulți ani în istoria timpurie a grupului. Anii petrecuți în trupă, care s-au încheiat în 1968, au fost presărați cu abuz de droguri însoțit de psihoză.
Barrett nu a recunoscut niciodată în public că are schizofrenie, dar dovezile anecdotice sugerează că boala i-ar fi cauzat comportamentul delirant și psihotic. În anii 1970, s-a mutat înapoi cu mama sa și a murit în casa ei când avea 60 de ani.
4. Zelda, soția lui F. Scott Fitzgerald
Zelda Fitzgerald a trăit împreună cu soțul ei ca o celebritate în timpul tumultului din anii 20. Cu toate acestea, ea a avut multe episoade delirante și psihotice, în special în ceea ce credea că este o infidelitate din partea soțului ei.
După 1930, Zelda și-a petrecut o mare parte din viață în aziluri și sanatorii, la început în Europa și mai târziu în Statele Unite. Simptomele ei s-au îmbunătățit odată cu tratamentul, iar astăzi este văzută ca un simbol feminist pentru rolul ei în mișcarea de eliberare a femeilor din anii 1920.
5. Soția lui Abraham Lincoln
Mary Todd Lincoln a crescut într-o familie influentă din Kentucky, care i-a oferit cea mai bună educație pe care o fată o putea primi în Sud. Ea a continuat să devină una dintre cele mai de succes femei din țară și și-a susținut soțul în timpul ambițioasei sale ascensiuni politice.
Viața ei a fost, de asemenea, marcată de o imensă tragedie personală, deoarece a asistat la asasinarea soțului ei și a supraviețuit tuturor celor dragi, cu excepția unuia dintre copiii ei. Temperamentul ei putea fi uneori sălbatic și putea include izbucniri psihotice, uneori în public. Ea a vizitat chiar și mediumi pentru a încerca să contacteze spiritul fiului ei mort. Dovezile anecdotice îi determină pe unii cercetători să creadă că fosta primă doamnă ar fi putut avea schizofrenie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook