Carmen Iohannis, născută Lăzurcă, este descendenta unei familii din localitatea Sântu, un sat din comuna Lunca, județul Mureș. Cu toate că ea s-a născut la Reghin, a avut mereu legături cu satul natal al părinților ei, căci acolo locuiesc și acum o parte din rude.
Ion Lăzurcă, tatăl doamnei Iohannis, a murit în 2011 la vârsta de 96 de ani. Vecinii din sat s-au plâns însă recent de comportamentul Primei Doamne. Se pare că înainte ca Iohannis să își înceapă ascensiunea, întâi ca primar în Sibiu și apoi ca președinte al României, Carmen Iohannis mergea destul de des în Sântu, pentru a-și vizita rudele de acolo, inclusiv pe vărul ei primar, Vasile Lăzurcă.
Nu a fost la înmormântarea vărului ei
Vasile Lăzurcă însă a murit în luna iunie, la vârsta de 80 de ani, iar vecinii din sat acuză că doamna Iohannis nu a fost nici la înmormântare și nici nu și-ar fi ajutat rudele. Mai mult decât atât, Carmen și Klaus Iohannis nu ar mai fi trecut prin sat de peste 20 de ani.
„Doamna Carmen nu a venit la înmormântare și nu știu să fi trimis o coroană de flori. În ultima perioadă, nu prea mai aveau legături, cum era înainte. Carmen și Klaus au venit ultima oară aici acum vreo 20 de ani”, și-a amintit vecina pentru o publicație.
Femeia a mai spus că Vasile Lăzurcă era membru PSD și avusese cinci mandate de consilier în primărie, însă niciodată nu se certase cu Klaus Iohannis, din cauza asocierii cu PNL.
Satul natal al lui Carmen Iohannis, celebru pentru crama din 1952
Sântu, satul natal al doamnei Iohannis, este celebru pentru crama construită în 1952, renovată și repictată acum câțiva ani în stil tradițional de pictorul Mircea Albu. În Sântu există tradiția cultivării viței de vie și producerii vinului de sute de ani, din momentul în care sașii au devenit locuitori ai zonei, alături de maghiari, români și ale naționalități.
Istoria spune că numele satului a fost dat de un călugăr pustnic, pe nume Andrei, pe care localnicii l-au numit ”sfântul”, care în timp a devenit și numele localității: „Sântul”. În cadrul cramei există o expoziție permanentă a peste 200 de tablouri, din colecția privată a proprietarului. Periodic se organizează la cramă expoziții de artă și fotografie ale unor artiști locali sau naționali.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook