Luni, 22 iunie, circa 150.000 de absolvenți de liceu vor susține prima probă scrisă de la examenul național Bacalaureat 2020.
Prima probă este la Română, apoi în limba maternă, cea obligatorie și cea la alegere.
Absolvenții nu s-au mai văzut din luna martie de când s-au închis școlile din pricina pandemiei cu COVID-19. Nu s-au bucurat de petrecerea de absolvire, iar la examen vor fi obligați să vină mai devreme, să poarte mască și să stea la distanță în sălile de examen.
Toate acestea vor spori emoțiile, dar psihologii specializați pentru această vârstă spun că emoţiile înainte de un examen sunt un lucru normal. Părinții vor avea un rol decisiv în această perioadă și ar putea să își ajute copiii prin gesturi mici, dar importante.
Cum îți ajuti copilul în perioada examenelor
- Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă părinţii este să nu certe mereu copilul atunci când nu are rezultate foarte bune. Este mai bine să îl încurajaţi, să vedeţi unde este problema, să îl ajutaţi şi să faceţi pregătire suplimentară dacă este cazul.
- Dacă îl veţi certa mereu, atunci copilul va deveni anxios şi va avea o teamă foarte mare de rezultat. Din dorinţa de a obţine o notă bună, este posibil să nu se mai poată concentra la fel de bine. Se va gândi doar la cel îl aşteaptă acasă în cazul unui eşec.
- Mulţii copii foarte buni obţin rezultate mai slabe la aceste examene pentru că aşteptările sunt prea mari, iar dorinţa de a-şi mulţumi părinţii îi acaparează şi le afectează concentrarea.
- Înainte de examen este bine să avem răbdare şi să ascultăm ce spun copiii. Să îi încurajăm şi să îi ajutăm să se relaxeze. Să le spunem să gândească ca şi cum ar da acel examen acasă, fără presiune.
- Este bine să-l sfătuim să facă cât poate el de bine şi că, indiferent de rezultat, se vor găsi soluţii.
- Este important ca atunci când pleacă la examen copilul să ştie că nu se va întâmpla nimic rău în caz de eşec.
Sfaturi pentru elevi înainte de examen
Controlează-ţi respiraţia! Cel mai bun mijloc de a regăsi liniştea emoţională este să ne reconectăm la respiraţia abdominală.
Gândeşte pozitiv! Amintiţi-vă succesele avute. Astfel, eliberaţi un hormon numit endorfină care are particularitatea de a favoriza starea de bine. Faceţi asta în sala de examen şi vă va ajuta să vă concentraţi mai bine.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook