Simona Ionescu / Redactor Șef

Când ar trebui să cumperi o pernă nouă. Cum o alegi

Când ar trebui să cumperi o pernă nouă. Cum o alegi
Alegerea corectă a pernei depinde foarte mult de poziția de somn. De aceea perna este răspunzătoare pentru susținerea corectă a coloanei vertebrale și implicit a gâtului.

Dacă vă treziți dimineața cu dureri de gât sau de spate, este timpul să schimbați perna. Durata de viață a unei perne ar trebui să fie de minimum doi ani.

Cum alegi o pernă nouă

Dacă dormi pe spate trebuie să alegi o pernă moale care să sprijine gâtul și capul ridicat. Dacă dormi pe o parte folosește o pernă fermă și mai groasă pentru a ține capul în poziție dreaptă, paralel cu patul, altfel apar dureri de umăr și gât. Cei care dorm pe burtă pot folosi o pernă moale și subțire sau deloc, spun specialiștii.

Mai trebuie să luați în considerare și forma acesteia, adică o pernă anatomică sau una clasică. Cea anatomică se adaptează formei corpului, adică a capului, gâtului și umerilor. Desigur, contează mult și calitatea patului și a saltelei.

Când ar trebui să cumperi o pernă nouă

Perna pe care dormi deja este confortabilă? Dacă aceasta este fleșcăită și plină de cocoloașe sau dacă e o pernă cu spumă de memorie care nu-și mai păstrează forma, e timpul să-ți cumperi o pernă nouă.

Alte semne care transmit faptul că aveți nevoie de o pernă nouă sunt petele, durerile pe care le resimți în zona gâtului sau a coloanei când te trezești dimineața (uneori pot fi și dureri de cap), faptul că te trezești obosit, strănutul (poate fi cauzat de particulele de praf sau de alți alergeni adunați de-a lungul timpului în pernă), nevoia constantă de a „aranja” perna.

De asemenea, penele, fulgii sau fibrele nu ar trebui să iasă prin materialul pernei. Ar fi bine să ai posibilitatea de a o testa. Iar când testezi o pernă, încearcă să-ți odihnești capul pe ea timp de 10 minute. Desigur, acesta e un lucru greu de realizat într-un magazin, dar încearcă să faci asta acasă, înainte de a scoate perna din punga în care este sigilată.

 

Ce fel de perne poți cumpăra

Pernele sunt categorisite după tipul de umplutură și după mărime.

  • Pernele cu umplutură natural, adică cele umplute cu pene și fulgi, dar și cele din alte materiale, precum inul, mătasea sau lâna. Perna cu umplutură naturală este moale și are o formă ușor de modificat. Umplutura își modifică forma în funcție de poziția adoptată în timpul somnului.
  • Pernele cu umplutură din fibre au o elasticitate mai mare decât pernele cu umplutură naturală.
  • Pernele cu umplutură din spumă cu memorie sau latex. Umplutura e făcută dintr-un material compact, oferind cea mai bună susținere. Pernele din spumă cu memorie se mulează pe forma capului, oferind o poziție ergonomică pe tot parcursul somnului, evitându-se tensiunile musculare și apariția durerilor.
  • Durata de viață a unei perne ar trebui să fie de minimum doi ani.

Cât costă o pernă

Cea mai scumpă pernă produsă vreodată a fost realizată de Van der Hilst. Costa 57.000 dolari, avea un imprimeu 3D și era brodată cu diamante și safire.

La noi, o pernă ieftină poate costa 20 de lei, în vreme ce una de calitate, poate ajunge și la peste 400 de lei. Ideal e să te încadrezi undeva la mijloc, fără a neglija calitatea pernei pe care dormi noaptea și având o mare atenție ca perna pe care o cumperi să aibă cusăturile ermetice, pentru a nu lăsa alergenii să pătrundă în ea.


Yari, fiul lui Al Bano și Romina Power, cântă muzică yoghină. Cine l-a împins să facă asta

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre