Francezii pare că au găsit soluția: le dau cetățenilor bani ca să își repare hainele, în loc să le arunce, deci ca să poarte haine uzate și reparate. În urma unei inițiative lansate la mijlocul verii și puse în practică de luna trecută, oamenii din Franța care au încălțămintea refăcută sau îmbrăcămintea reparată vor primi o subvenție. Este vorba de un bonus de reparație cuprins între șase și 25 de euro. Sumele de bani sunt destinate să încurajeze consumatorii să viziteze cizmarii și croitorii în loc să arunce pantofii și hainele vechi, pentru a cumpăra, în locul lor, altele.
Subvențiile se acordă în funcție de complexitatea reparației
Schema de subvenționare a reparațiilor la îmbrăcăminte și încălțăminte e menită să reducă poluarea și încălzirea globală generate de industria textilă. Secretarul de stat pentru Ecologie Bérangère Couillard a declarat că subvențiile variind de la 6 euro la 25 euro vor fi disponibile în funcție de complexitatea reparației. De exemplu, o simplă piesă de stat în casă va primi o subvenție de 6 euro la reparație, în timp ce o haină elegantă, pentru ieșit la un eveniment, se va califica pentru o subvenție de 25 de euro.
„Subvenția ar putea încuraja exact oamenii care au cumpărat, de exemplu, pantofi de la un brand care face unii de bună calitate sau, de asemenea, prêt-à-porter de bună calitate să dorească să-i repare în loc să scape de ei. Acesta este obiectivul nostru, să creăm o economie circulară pentru încălțăminte și textile, astfel încât produsele să dureze mai mult, deoarece în guvern credem în a doua viață a unui produs”, a spus Couillard într-o conferință de presă.
Cine plătește cetățenii să își repare hainele în loc să le arunce
Croitorii, mărcile de haine și atelierele de reparații se pot alătura inițiativei gratuit prin intermediul Refashion. Ori de câte ori un cetățean va repara o haină, în loc să plătească suma întreagă, va beneficia de o reducere cu valoarea subvenției. Schema urmează o inițiativă similară a Franței pentru produse electrocasnice mari, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat. Mai mult, subvenția de reparații a hainelor nu este suportată de stat, ci de înseși companiile din industria textilă care, astfel, oferă o „contribuție ecologică”, cum a fost ea numită, la eforturile de reducere a poluării.
Refashion spune că 3,3 miliarde de piese de îmbrăcăminte, încălțăminte și lenjerie au fost puse pe piață în Franța în 2022, în timp ce 700.000 de tone de haine sunt aruncate de francezi în fiecare an, dintre care două treimi ajung în depozitele de deșeuri.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook