COVID-19 pe înțelesul copiilor. Cum le explicăm ce este acest virus

Este greu și pentru adulți să înțeleagă ce se întâmplă în pandemie. Nu am mai trăit niciodată astfel de vremuri. Însă, copiii, care sunt plini de energie și vor să se joace să iasă în parc, sunt și mai greu să îi faci să înțeleagă mulțimea de restricții.
Rutina zilnică, izolarea și incertutidea pot duce la depresie, anxietate și singuritate chiar și în cazul copiilor, spun specialiștii, scrie doctorulzilei.ro.
Înainte de a purta orice discuție cu copilul tău, este extrem de importat să fii cât mai bine informat. Informează-te doar din surse oficiale. Recomandat ar fi ca discuția să aibă loc la cină, într-un moment în care toți membrii familiei sunt prezenți la masă, iar atmosfera este una relaxantă.
Întreabă-ți micuțul despre ce știe la acest moment despre noul virus și încurajează-l să pună cât mai multe întrebări. Încearcă pe cât posibil să oferi explicații pe înțelesul tuturor.
Încurajează-ți micuțul să își exprime sentimentele, subliniind că este absolut normal ca uneori să se simtă anxios, acest lucru se întâmplă chiar și în rândul adulților.
Înainte de orice, definește-le ce este COVID-19, adică un virus care îmbolnăvește organismul uman. Persoanele infectate cu acest virus se pot confrunta cu stări de tuse, dificulăți de respirație și febră. Este important să le spui, că la unii oameni, în special la copii, virusul se manifestă diferit și se poate resimți ca o simplă răceală.
Ajută-i să înțeleagă cum se răspândește virusul COVID-19. Copii, ca și adulții, au dreptul la informații verificate despre ceea ce se întâmplă în lume, iar rolul adultului este să îi explice pe înțelesul lui aceste aspecte.
Pentru a putea înțelege mai bine, trebuie să le explicăm copiilor că virusul poate pătrunde în organism când ne atingem nasul, gura sau ochii, în special când suntem neigenizați.
De aici și importanța de a ne spăla foarte des pe mâini. Copii trebuie să știe și că atunci când un alt copil tușește sau strănută la o distanță mică, acesta poate răspândi virusul.
Pentru a aduce și o nouă pozitivă acestei situații, explică-le copiilor, că doctorii și experții din întreaga lume lucrează pentru a găsi soluții în vederea stopării răspândirii virusului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook