Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Dana Marijuana revine în muzica hip-hop. Viața ei, de la droguri la afaceri

Exclusiv. Dana Marijuana revine în muzica hip-hop. Viața ei, de la droguri la afaceri
Dana Marijuana, pe numele ei real Dana Coteanu, vedeta hip-hop incontestabilă a anilor ’90, care înnebunise fanii genului cu piese ca „Tupeu de borfaș” și ”Tre’ să spun”, alături de La Familia, revine în muzică, după ani buni de pauză.

Dana Marijuana a terminat de înregistrat în studio piesa „Nu mi-e greu”, pe care o cântă împreună cu tânăra Chica Con Canna, și pregătește lansarea acesteia, deși restricțiile impuse de autorități în contextul existenței COVID 19 îi limitează opțiunile organizatorice.

„Nu mi-e greu” a fost lucrată în studio de Tonik Obiektiv. Cel mai probabil lansarea va avea loc în cadrul unui eveniment care va fi organizat de cântăreață într-un spațiu generos, cu parfum de local underground, în fond acasă la Dana, cum și este de fapt, de pe bulevardul Corneliu Coposu, peste drumul de Unirea.

Barul elitelor

Timp de doi ani de zile, până să cadă pandemia pe capul omenirii, Dana, și soțul ei, Dan Burlacu, luptător de kickboxing, campion național și mondial, profesionist în luptele din K1, au ținut capul de afiș în lumea divertismentului underground din București cu un local care a făcut furori. Era o combinație de tavernă, club rococo, cu iz de local interbelic. Mobilat cu piese vechi, decorat cu tablouri de valoare, inclusiv creații ale cântăreței, cu antichități din cele mai diverse, localul a avut un succes nebun.

De fapt, ca și în noul spațiu menționat, totul se petrecea acasă la Dana, cum ea însăși îi spunea locului. Clienții erau de fapt invitații ei, prieteni și fani. Totul era cât se poate de relaxat din toate punctele de vedere, autoritățile neputând trata reuniunile decât ca pe simple petreceri private, casnice.

Petreceri private „la Dana acasă”

De altfel locul era frecventat de categorii din cele mai diverse. Studenți, muzicieni, artiști din toate zonele creației, profesori universitari, ziariști, turiști străini. La un moment dat, au petrecut și membri ai unor filarmonici naționale care au participat la un festival de muzică clasică organizat la Ateneu.

Printre vizitatori s-au aflat, în repetate rânduri, chiar și reprezentanți ai unor instituții de stat. Poliție, servicii, parchete. Absolut toți aceștia erau încântați să fie invitați ai Danei, într-un spațiu care le oferea tot ce le trebuia ca să se relaxeze într-un mod unic, inedit în București. Virusul, însă, total insensibil la toate acestea, a determinat, în primăvara anului trecut, închiderea spațiului.

Viața Danei-Marijuana, de la droguri la afaceri

În 2019 a fost lansată cartea, „Poveste de cartier”, scrisă de Andrei Ruse, care este, de fapt chiar biografia Danei.  Viața Danei se derulează în ape limpezi, liniștite, după cum aflăm din carte, până când aceasta împlinește 18 ani. În acel an, 1997, părinții ei, mai întâi tatăl, urmat apoi de mama ei și frații ei, pleacă în Africa de Sud, iar Dana rămâne să se descurce singură. Cu școala, cu viața. Asta, deși, teoretic, cel puțin, rămăsese în grija bunicilor materni. Și totul s-a schimbat, atunci, când a avut primul prieten.

„Eram mai mult singură. S-a întâmplat când eram în ultimul an de liceu. Atunci începusem să am prima mea relație mai serioasă. Cu Cristi, un băiat de cartier. Un tip blond, cu ochi albaștri. Mama mi-a zis când eram micuță, că i-ar plăcea să am un iubit frumos, blond și cu ochi albaștri și iată, primul a fost chiar așa.

A fost o relație tumultoasă, intensă, adolescentină, dar și plină de probleme și ulterior atât de nocivă, încât am crezut că am să mă sfârșesc înainte să încep să trăiesc cu adevărat”, povestește Dana în capitolul în care vorbește despre problemele pe care le-a avut cu drogurile.

„Cu Cristi am luat pentru prima oară heroină. De fapt de atunci am început să fim împreună, pentru că până atunci fusesem doar amici… era o perioadă când heroina era foarte „la moda” în viața de „după blocuri”…Când am încercat să mă las a fost groaznic. Simțeam cum iadul se dezlănțuie în jurul meu…mă distrugeam în interior…celulă cu celulă…”.

A venit fericirea  și Dana Marijuana vrea muzică hip-hop

După o luptă înfiorătoare, de lungă durată, Dana a ajuns la lumină. Și-a refăcut viața alături de actualul său partener, Dan. Se iubesc, sunt fericiți. Ea are două fete, Alesia, 15 ani, și Iris, 7 ani, iar Dan, trei băieți.

Pictează, scrie, se ocupă cu afacerea cu antichități moștenită de la tatăl său. Și, acum, la 41 de ani, vrea să-și relanseze cariera muzicală. Și, după cum sună chiar numele noii piese pe care o va lansa în curând, ”Nu mi-e greu”, Dana pare încrezătoare în acest nou început.

Daniela Coteanu aka Dana Marijuana s-a născut la 1 noiembrie 1979, în București. A debutat în muzică interpretând rap și hip hop, în 1994 alături de La Familia cu două piese care, la vremea aceea au făcut ravagii pentru fanii genului. ”Tupeu de borfaș” și„Tre’ să spun”. La sfârșitul anilor ’90 a scos două albume: „Cea mai fidelă fată”(1999) și „Fii pe fază”(2000).

Fotografii: arhiva personală Dana Marijuana, Cristian Botez (localul „Acasa la Dana”, fotografie blurată intenționat)

Ce are în comun Regina Elisabeta cu Lady Gaga, Taylor Swift şi Rihanna

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre