Delia Dinu, „Doamna de Fier de la Cotroceni” – cea mai elegantă femeie care a servit la Palat. Ținutele ei au devenit legendare

Delia Dinu, Consilier Prezidențial (cu rang de ministru) și șefa Protocolului de Stat de la Palatul Cotroceni, s-a retras din funcție la cerere, săptămâna aceasta. Supranumită „Doamna de Fier de la Cotroceni”, ea a fost unanim apreciată pentru competența profesională, dar și pentru eleganța sa, ținutele sale devenind legendare.
În fiecare apariție oficială, Delia Dinu a impus un standard de eleganță perfect adaptat funcției pe care o deținea. Ținutele sale au fost întotdeauna atent alese ca să transmită sobrietate, rafinament și autoritate. A preferat costumele monocrome, în nuanțe de albastru închis, gri sau negru, combinate cu accesorii discrete și pantofi clasici. Este, de asemenea, cunoscută pentru frecventele apariții cu ochelari de soare și coafura sa scurtă, practică, dar sofisticată.
La paradele de 1 Decembrie, la vizite de stat sau la întâlniri internaționale, a demonstrat o stăpânire impecabilă a limbajului vestimentar diplomatic: de fiecare dată hainele ei ofereau un echilibru perfect între reprezentativitate și discreție.
Sunt memorabile imaginile cu ea în palton lung, negru, cu cizme cu toc, pălărie sau tocă, surprinse de fotografi la paradele de Ziua Națională. A construit o imagine impecabilă alături de președintele Klaus Iohannis, cel care a promovat-o. Totodată, a arătat că știe perfect cum să-și aleagă rochiile: elegante și discrete, fără a ieși în evidență mai mult decât era necesar.
A fost, mereu, o apariție plăcută în ținute inspirate din clasicele deux-pièces-uri Chanel, inclusiv în compania fostului președinte american Joe Biden și a actualului, Donald Trump. A știut când să poarte un colier fin de perle la baza gâtului și când era potrivită o rochie opulentă, de culoare aurie, lungă. Atentă la etichetă, Delia Dinu nu și-a arătat niciodată genunchii, alegând mereu fuste care îi acopereau.
Spre deosebire de fosta ultimă Primă Doamnă, Carmen Iohannis – deseori criticată, justificat, pentru gafele vestimentare – Delia Dinu nu a putut fi decât lăudată pentru ținutele sale, care au devenit legendare.
Delia Dinu a fost o figură-cheie în culisele Administrației Prezidențiale din ultimii 20 de ani. Deopotrivă admirată și controversată, a fost considerată de mulți drept persoana care a vegheat, din umbră, asupra fiecărui pas public al președintelui Klaus Iohannis. Timp de un deceniu, a fost mâna sa dreaptă – cel mai de încredere om din echipă, un rol asumat cu discreție, dar și cu autoritate.
După desființarea Cancelariei Prezidențiale, Delia Dinu a devenit, de facto, cea mai influentă persoană din Administrație, dobândind rangul de consilier prezidențial – o poziție superioară celorlalți membri ai staff-ului. Această încredere i-a fost acordată nu doar pentru profesionalismul său, ci și pentru o loialitate incontestabilă.
Atât de apropiată i-a fost președintelui, încât presa a relatat că îi aducea zilnic horoscopul și știa cum să-i „regleze energiile” înaintea întâlnirilor importante.
Numele Deliei Dinu a fost vehiculat pentru prima dată public în contextul scandalului „flăcării violet” din 2009, când Traian Băsescu s-a confruntat în alegeri cu Mircea Geoană. Atunci s-a sugerat, din tabăra Geoană, că ar fi fost implicată în acțiuni ezoterice sau cu tentă paranormală. Deși neconfirmate oficial, aceste povești i-au adăugat o aură de mister unei femei care, în realitate, s-a remarcat mai ales prin profesionalism, rigoare, discreție și o apariție ireproșabilă.
Absolventă a Facultății de Drept din Sibiu și fost ofițer SPP timp de 12 ani, Delia Dinu a intrat în echipa Administrației Prezidențiale în 2005. A trecut prin trei mandate prezidențiale: Băsescu, Iohannis și, mai recent, Bolojan. Este una dintre puținele persoane care au rămas în funcții-cheie, indiferent de schimbările de la vârf.
Pentru meritele sale, a fost decorată atât de statul român, cât și de case regale sau ordine internaționale: de Regele Albert al II-lea al Belgiei (2009), de președintele Traian Băsescu (2009 și 2014), de Marele Maestru al Ordinului de Malta (2013) și de președintele Portugaliei (2015).
În ciuda importanței sale, Delia Dinu a accesat cu discreție rețelele sociale. Este activă doar în context profesional, distribuind imagini din vizite oficiale sau evenimente de stat. De-a lungul carierei sale nu a oferit interviuri ample, nu s-a implicat în controverse politice și nu a profitat de poziția sa pentru expunere mediatică.
Conform declarației sale de avere, deține două case – una moștenită la Sibiu și una achiziționată în Domnești, Ilfov, conduce un automobil Honda din 2015 și are depozite bancare în valoare de aproximativ 70.000 de euro. Salariul său lunar a fost de circa 2.500 de euro.
Cu motto-ul personal „Keep your eyes on the stars, and your feet on the ground”, Delia Dinu rămâne un simbol al eleganței riguroase și al profesionalismului discret în administrația românească, iar după plecarea ei nu puțini sunt cei curioși dacă va putea fi egalată.
Deocamdată nu am aflat dacă Delia Dinu rămâne în cadrul Administrației Prezidențiale sau are alte orizonturi ale carierei ireproșabile.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook