Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Ciuperci halucinogene și Ayahuasca, la liber pe internet. Cât de legală este aprovizionarea?

Exclusiv. Ciuperci halucinogene și Ayahuasca, la liber pe internet. Cât de legală este aprovizionarea?
Se știe că internetul este o platformă unde găsești de toate. De la alimente de bază, până la haine, case și absolut tot ce și-ar putea dori un om, toate acestea sunt disponibile azi la un singur click. Dacă unele sunt la îndemâna oricui, altele sunt la limita legii sau chiar interzise.

Nu o să ne referim la efectele nefaste pe care le pot avea drogurile asupra organismului, căci acestea se știu și au fost deja discutate de foarte multe ori. Însă, menționam că, conform A.N.A. (Agenția Națională Antidrog), în România cele mai consumate droguri ilicite sunt, în ordine, noile substanţe psihoactive (NSP), canabisul, cocaina/crack, medicamentele fără prescripţie medicală, ecstasy, cele mai scăzute valori fiind înregistrate pentru heroină, LSD, amfetamine, solvenţi/inhalante. 

A.N.A. susține de asemenea că România se află printre țările cu cel mai scăzut consum de droguri din Europa, fiind sub medie. Însă ceea ce trebuie să precizăm este că statisticile sunt efectuate pe cei luați în evidență, în realitate numărul consumatorilor fiind mult mai mare. Dacă în urmă cu 15 ani heroina și “Special K” făceau ravagii printre adolescenți, în ultimii ani noi droguri au luat locul celor vechi, iar “trendurile” în materie de astfel de distracții au fost preluate din afară cu rapiditate.

Ayahuasca, acid și ciuperci halucinogene, printre distracțiile preferate 

Unul dintre trendurile care a prins putere în ultimii ani este și consumarea unor substanțe cum ar fi ayahuasca, ciupercile halucinogene, dar și faimosul acid (LSD, drog din categoria psihedelicelor care poate modifica puternic realitatea, în funcție de doza consumată, iar efectele pot fi dezastruoase). 

Ayahuasca a prins atât de bine încât s-a lăsat inclusiv cu un dosar penal în urmă cu ceva timp, pentru o serie de persoane implicate într-o afacere cu terapii cu acest preparat, care se presupunea că îți dă o altă perspectivă asupra lucrurilor și te confruntă cu cele mai adânci frici. Mai mult decât atât, popularitatea acestui preparat de ierburi a luat o asemenea amploare, încât chiar un fost director al Agenției Naționale Antidrog a descris în detaliu, într-una din cărțile sale, un ritual cu acest drog al cărui subiect este personajul principal al romanului. 

Substanțele, vândute la liber pe internet, cu posibilitate de livrare în România 

În momentul de față, la o căutare simplă pe google apar site-uri din afară care vând la liber pachete complete de “creștere” a acestor substanțe interzise.  Pe unul dintre site-uri, un set cu ierburi pentru ayahuasca costă 31 de dolari, în timp ce ciupercile halucinogene costă doar 42 de dolari. Pentru sume mult mai mici, “cultivatorii” pot achiziționa inclusiv accesoriile necesare. 

Deși site-ul anunță că livrează inclusiv în România, iar pachetele sunt ambalate “discret” conform anunțului, în țara noastră aceste substanțe sunt interzise atât pentru consum, cât și pentru vânzare, iar în cazul în care sunt prinși, cumpărătorii riscă dosar penal și ani de închisoare. 

Autoritățile au anunțat în trecut că s-au confruntat cu astfel de cazuri, în care niște cetățeni comandaseră de pe internet diverse substanțe interzise, însă rămâne întrebarea care este de fapt numărul real al celor care sunt dispuși să-și riște sănătatea și libertatea și oare câte astfel de pachete au livrat curierii clasici direct la domiciliu până acum. Și oare câți au pierit până acum în realitate de pe urma acestor “pachete”, care de cele mai multe ori nu vin cu instrucțiuni reale și cu adevăratele efecte devastatoare și potențial letale pe care le pot avea. 

Descoperirea momentului! S-a găsit medicamentul care vindecă COVID-19 rapid

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre