Simona Ionescu / Redactor Șef

Experții iPhone spun adevărul despre trucul cu orez. Ce se întâmplă, de fapt, cu telefonul

Experții iPhone spun adevărul despre trucul cu orez. Ce se întâmplă, de fapt, cu telefonul
Nu de puține ori ni s-a întâmplat să scăpăm telefonul pe jos sau să turnăm apă pe el din greșeală. Indiferent că ai asigurare la telefonul mobil sau nu, tot este neplăcut când se întâmplă ceea ce probabil este inevitabil măcar o dată în viață. Experții de la Apple au comunicat o serie de pași care cu siguranță îți vor strica telefonul de tot, însă au venit și cu soluțiile.

După ce îți scapi telefonul în apă, ai putea fi dispus să încerci orice pentru a-l face să funcționeze din nou. De la lăsarea în orez la folosirea unui uscător de păr, există zeci de presupuse „hack-uri” online garantate că îți vor repara telefonul. Apple a dezvăluit însă recent că unele sfaturi clasice ar putea de fapt să îți deterioreze iPhone-ul. 

Dacă telefonul tău nu se aprinde sau dacă vezi „alertă de detectare a lichidului”, Apple spune acum că cel mai bun sfat este pur și simplu răbdarea. Deci, dacă ți-ai scăpat întâmplător telefonul în apă, iată cinci lucruri de făcut și de evitat pentru a te ajuta.

Nu introduce telefonul în priză

Este posibil să îți scape telefonul în apă, dar cel mai important lucru este să nu te panichezi. S-ar putea să fie tentant să încerci să pornești telefonul sau să îl bagi în priză pentru a vedea dacă funcționează, dar acest pas este cu siguranță de evitat. Chiar dacă sună evident, primul lucru de făcut este să îndepărtezi telefonul de apă cât mai repede posibil și să ștergi orice exces cu un prosop curat și uscat. Cu cât telefonul rămâne mai mult în apă, cu atât apa are mai mult timp să pătrundă în ceva important și cu atât mai mult va dura să se usuce. 

În continuare, Apple recomandă să deconectezi orice cabluri de la iPhone-ul tău și să le scoți din priză. Dacă telefonul este complet ud, poate fi util să îl oprești cât mai repede posibil. Pentru a elimina orice exces de apă din portul de încărcare, Apple recomandă să „bateți ușor iPhone-ul cu mâna, cu conectorul în jos.” După ce ai făcut asta, singurul lucru rămas este să îți lași telefonul într-o zonă uscată cu o bună circulație a aerului și să aștepți. Dacă vezi doar un avertisment „lichid detectat”, asta înseamnă că există ceva umiditate în portul de încărcare. Dacă vezi acest mesaj, Apple recomandă să aștepți cel puțin 30 de minute înainte de a încerca din nou. 

Din cauza funcției de detectare a umidității, telefonul nu va prelua energie dacă există apă în portul de încărcare, deci există probabilitatea de a-ți deteriora telefonul încercând să testezi. Cu toate acestea, Apple recomandă să lași telefonul până la 24 de ore pentru a se usca complet. 

Nu lăsa iPhone-ul în orez. Uscătorul, interzis și el

S-ar putea să mai fi fost comunicat încă de la lansarea primului iPhone, dar Apple a confirmat acum că nu există niciun avantaj în a-ți pune telefonul într-un bol cu orez crud. Ideea din spatele acestei teorii este că orezul uscat acționează ca un desicant, la fel ca acele pachete cu gel de silica, care atrag apa din telefon. În realitate, orezul nu funcționează în acest mod, iar lăsarea telefonului în orez poate inhiba de fapt circulația aerului. Acest truc pare să funcționeze pentru că lăsarea telefonului în orez îl ține departe de vedere și reduce tentația de a-l porni sau încărca înainte de a se usca. Deci, atunci când în cele din urmă scoți telefonul din orez, pare că a fost miraculos reparat. 

Dar, într-un nou comunicat, Apple a avertizat în mod specific împotriva încercării acestui truc, avertizând că „aceasta ar putea permite particulelor mici de orez să îți deterioreze iPhone-ul.” Dacă telefonul tău este într-adevăr ud până la saturare, ai putea vrea să încerci să îl usuci mai repede cu o sursă externă. 

În timp ce un uscător de păr ar putea părea o idee bună, Apple a avertizat și împotriva acestui lucru. În comunicat, Apple spune să nu „îți usuci iPhone-ul folosind o sursă externă de căldură sau aer comprimat”. Apple nu detaliază de ce, dar se presupune că încălzirea în exces a telefonului este o rețetă pentru dezastru, în timp ce aerul comprimat ar putea înrăutăți situația.

Telefonul se usucă natural

Oricare ar fi motivul, este totuși mai bine să ai răbdare în timp ce telefonul tău se usucă natural decât să încerci să grăbești procesul. Și dacă te confrunți cu un avertisment enervant de „Lichid Detectat”, aceleași reguli se aplică. 

 

Dacă ai așteptat jumătate de oră și încă vezi acest avertisment, este pentru că încă mai există apă în conector sau sub pini. Dacă vrei să îți încarci telefonul mai repede, ar putea părea logic să încerci să extragi această apă cu ceva absorbant, cum ar fi un prosop de hârtie sau un tampon de bumbac. 

Dar, încă o dată, Apple sfătuiește în mod specific împotriva acestui tip de comportament nesăbuit. Introducerea oricărui obiect străin în portul de încărcare prezintă riscul de a îndoi pinii în afara poziției sau de a prinde ceva acolo, ambele putând întrerupe telefonul de la încărcare. Deci, dacă ți-ai scăpat telefonul în apă, amintește-ți că este întotdeauna mai bine să îl lași undeva uscat și să aștepți decât să te grăbești și să riști să îl deteriorezi. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre