Pasionații de artă au rămas nedumeriți după ce au observat o femeie care ținea în mână un iPhone într-o pictură veche de 150 de ani, supranumind-o pe tânără „călătoare în timp”. Lucrarea îi aparține lui Ferdinand George Waldmüller și este intitulată „The Expected One”.
Frumoasa pictură prezintă o tânără femeie care se plimbă printr-un peisaj rural idilic, ținând în mână ceva ce seamănă suspect de mult cu un smartphone, scrie The Sun. Privirea ei este lipită de obiectul din mâinile ei, în timp ce un flăcău îndrăgostit poate fi văzut așteptând să îi înmâneze o floare roz. În ciuda lipsei de tehnologie în 1860, pasionații de artă cu ochi de vultur susțin că femeia se plimbă în timp ce navighează pe un iPhone.
Criticii de artă au spart misterul iPhone-ului din tablou
Dar criticii de artă au respins această sugestie, insistând că există o explicație simplă în spatele ei, și că pictorul nu a avut o viziune a viitorului, iar personajul nu e o călătoare în timp dotată cu tehnologie de ultimă oră.
Opera lui Waldmüller se află acum într-un muzeu din Munchen, Neue Pinakothek, unde sălile sunt împânzite de picturi din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Omul care a declanșat prima dată conspirația, Peter Russell, a declarat pentru VICE că discuția arată cât de mult s-a schimbat societatea de-a lungul anilor.
Femeia doar citea o carte de rugăciuni în timp ce se plimba prin mediul rural – în loc să navigheze pe rețelele de socializare, arată criticii de artă. Întra-devăr, așa cum poate observa oricine, gestulș ei în vedem zilnic pe stradă, la persoanele care merg și navighează pe net, de pe telefon, în același timp.
„Importanța contextului”
Peter Russell, un ofițer pensionar din Glasgow, și-a amintit de opera de artă vara trecută, la o conferință a traducătorilor. A fost la aproximativ un an după ce el și partenerul său au fost față în față cu tabloul în acea fatală vacanță bavareză. Russell și o colegă, a explicat el, s-au trezit vorbind despre „importanța contextului”.
El a explicat: „Ceea ce mă frapează cel mai mult este cât de mult o schimbare în tehnologie a schimbat interpretarea tabloului și, într-un fel, a valorificat întregul său context. Marea schimbare este că, în 1850 sau 1860, fiecare spectator ar fi identificat obiectul în care este absorbită fata ca fiind o carte de rugăciuni. Astăzi, nimeni nu ar putea să nu vadă asemănarea cu scena unei adolescente absorbite de social media pe smartphone-ul lor”, citează The Sun.
Și boos-ul de la Apple, Tim Cook a „descoperit” un iPhone într-o pictură de sute de ani
Dar nu este prima dată când se presupune că tehnologia modernă a fost observată într-o pictură veche de secole. Șeful Apple, Tim Cook, a afirmat că a observat un iPhone într-o operă de artă veche în timpul unei vizite la un muzeu din Amsterdam. În pictura veche de 350 de ani, un bărbat poate fi văzut ținând în mână un obiect dreptunghiular, în timp ce o femeie, un copil și un câine se uită la el.
Cook a spus într-o conferință: „Întotdeauna am crezut că am știut când a fost inventat iPhone-ul, dar acum nu mai sunt atât de sigur”, amintind lucrarea veche de secole. Amintim că gigantul tehnologic a lansat primul iPhone în 2007.
Sursa foto: Wikimedia
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook