Simona Ionescu / Redactor Șef

Influencerii care promovează luxul, vizați de autorități. Guvernul le-a șters conturile și pregătește sancțiuni

Influencerii care promovează luxul, vizați de autorități. Guvernul le-a șters conturile și pregătește sancțiuni
Influencerii care promovează excesiv luxul au ajuns să fie vizați de autorități. Guvernul le-a șters inclusiv conturile de pe rețelele sociale și pare hotărât să facă o curățenie temeinică. Autoritățile și-au motivat decizia în contextul economiei în scădere.

Conturile de pe rețelele de socializare ale mai multor influenceri celebri pentru stilul lor de viață luxuriant au fost șterse recent, în urma unei decizii luată de guvernul chinez. Practic, toți influencerii care promovează luxul au ajuns să fie vizați de autorități. Continentul asiatic este recunoscut deja pentru stilul de viață extravagant în pătura de top a societății. 

Influencerii online cunoscuți pentru stilurile lor de viață luxoase dispar de pe rețelele sociale chinezești în contextul unei campanii guvernamentale împotriva afișării ostentative a bogăției.

Luxul ostentativ, banat de guvernul chinez

Unul dintre ei, Wang Hongquan, a susținut că deține șapte proprietăți în Beijing, capitala Chinei, și că nu a ieșit niciodată din casă într-o ținută care să valoreze mai puțin de 10 milioane de yuani (1,38 milioane de dolari). Videoclipurile pe care le-a postat online, a căror veridicitate nu a putut fi verificată, păreau să arate servitoarele sale, numeroase genți Hermès și mașini sport scumpe pe care le-a cumpărat.

O serie de influenceri chinezi s-au trezit cu conturile șterse
Foto: Colaj guardian.ng

Marți, contul său de pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, era inaccesibil pentru cei 4,3 milioane de urmăritori ai săi. Căutările returnau un mesaj de eroare care spunea că a fost blocat „din cauza încălcării regulilor comunității Douyin.” 

Influenceri cu milioane de urmăritori, banați de pe rețelele sociale 

Conturile de pe Douyin ale altor influenceri online care au postat conținut similar, cum ar fi Bo Gongzi (Tânărul Lord Bogat Bai), cu 2,9 milioane de urmăritori, și Baoyu Jiajie (Sora Abalone), cu 2,3 milioane de urmăritori, au fost de asemenea blocate.

În 2022, oficialii au emis un „cod de conduită” care interzicea prezentatorilor de livestream să expună sau să promoveze un număr mare de bunuri de lux, bijuterii, numerar și alte active.
Foto: Pinterest

Administrația Cyberspațiului din China, autoritatea națională de reglementare a internetului, a anunțat luna trecută o campanie împotriva influencerilor care „creează o persoană de ‘afișare a bogăției’, arătând în mod deliberat o viață luxoasă construită pe bani, pentru a atrage urmăritori și trafic.”

Nu este prima dată când guvernul chinez intervine în conduita internetului

Nu este prima dată când autoritățile chineze încearcă să controleze internetul, care este puternic cenzurat în China, pentru a combate tendințele sociale considerate nedorite. În 2022, oficialii au emis un „cod de conduită” care interzicea prezentatorilor de livestream să „expună sau să promoveze un număr mare de bunuri de lux, bijuterii, numerar și alte active.” 

China se confruntă cu o încetinire economică ce a afectat în special clasa de mijloc. Tinerii din China se luptă, de asemenea, cu o piață a muncii extrem de competitivă, unii dintre ei alegând să „stea pe loc” și să se retragă din societate. Asta în timp ce alții văd crearea de conținut pe rețelele sociale ca singura carieră viabilă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre