Maia Morgenstern este director al Teatrului Evreiesc de Stat, cetățean de onoare al Municipiului București și „mama lui Iisus”. Marea artistă e cunoscută în toată lumea pentru celebrul rol în lungmetrajul emoționant regizat de Mel Gibson, Patimile lui Hristos. În fiecare an, de Paște, filmul este difuzat de televiziunile din lume. Și anul acesta canalele TV din România l-au programat.
Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineață”. Este numele dat Fecioarei Maria. Exact acest personaj l-a jucat în filmul Patimile lui Hristos. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, se pare că a luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea Maiei în acest rol.
Maia Morgenstern era însărcinată cu Ana Isidora când a primit rolul Fecioarei Maria, din filmul Patimile lui Hristos. Și a ajuns la un pas de Oscar, filmul având patru nominalizări. Pelicula a devenit una dintre cele mai controversate producții din ultimele decenii și cu un succes de casă uriaș. Peste 100 de milioane de oameni de pe întreg globul au văzut filmul și au adus încasări de 610 milioane de dolari.
Maia Morgenstern este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni şi Patimile lui Hristos. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru sau Kathleen Hogan în Park Your Car in Harvard Yard. Astăzi, Maia Morgenstern a împlinit 59 de ani.
La mulți ani, Maia Morgenstern, „Luceafărul de dimineață” cu trei prenume
Născută la București în 1962, cu trei prenume, Maia Emilia Ninel Morgenstern, este deopotrivă actriță română de film, radio, scenă, televiziune și voce, dar și actriță și cântăreață în limba idiș.
Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale”.
A realizat proiecte artistice de anvergură, atât în teatru, cât şi în film, alături de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Theo Angelopoulos, Marta Mészáros, Mel Gibson, cum am menționat deja.
Pe scena TNB s-a remarcă în spectacole precum O trilogie antică, după Euripide şi Seneca, Dama cu camelii după Al. Dumas fiul. De asemenea Vizita bătrânei doamne de F. Dürrenmatt.
Din 2010 a fost numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România. Este, din 2012, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, titlu acordat de Franța. În 2000, Maia a primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Comandor „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”. La un majorat distanță, marea artistă a fost recompensată cu același ordin, dar în grad de Mare Ofițer.
Cine sunt copiii Maiei Morgenstern
Mesajele emoționante se înghesuie pe pagina de socializare a Maiei Morgenstern. Actori, iubitori de teatru, oameni de cultură, toți îi scriu în cele mai frumoase moduri. Un mesaj cu totul emoționant a fost transmis de Andreea Chirițescu. „La mulți ani minunați, mama! Nu întâmplător jucăm mama și fiica! Ești sufletul meu! Să fii mereu cum te-am cunoscut și cum te cunosc eu! La mulți ani minunați, Maia Mea!”.
Maia Morgenstern a fost căsătorită în perioada 1983 – 1999 cu actorul Claudiu Istodor. Apoi s-a căsătorit cu medicul Dumitru Băltățeanu în perioada 2001 – 2015. Are trei copii: Tudor Aaron Istodor (născut în 1984 din căsătoria cu Claudiu Istodor), Eva Leea Cabiria (născută în 1999 dintr-o relație neoficializată cu actorul András István Demeter, în prezent secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii) și Ana Isadora (născută în 2003 din căsătoria cu medicul Dumitru Băltățeanu). Azi, Maia Morgenstern s-a împăcat cu primul ei soț, actorul Claudiu Istodor și amândoi joacă într-un serial difuzat de Antena 1.
Nu în ultimul rând, ar trebui să amintim că Maia Morgenstern a fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Premiul Felix al Academiei Europene de Film, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă. Pe lângă Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, a primit și Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”. Parlamentul European de la Strasbourg a desemnat-o, în anul 2003, Actriţa şi Femeia anului.
Sursa foto: Instagram
Richard Gere, cel mai frumos bărbat în viață până la vâsta de 50 de ani. Acum are baston
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook