Simona Ionescu / Redactor Șef

Miron Cozma, despre viața sa. Stă într-o locuință socială împreună cu noua „parteneră” și pregătește o afacere

Miron Cozma, despre viața sa. Stă într-o locuință socială împreună cu noua „parteneră” și pregătește o afacere
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost invitat la emisiunea jurnalistei Denise Rifai. ”Luceafărul huilei”, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a venit fercheș, cu părul lung proaspăt vopsit negru, pana corbului. A spus că sacoul de pe el este din 1998. ”Da, sunt un om sărac!”

Miron Cozma este una dintre cele mai controversate personalități ale României, de după Revoluția din 1989.  ”Luceafărul huilei”, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a condus mineriadele din 1991 și 1999. În emisiune a spus că nu este adevărat și că opinia publică a fost manipulată. De vină ar fi fost Ion Iliescu, Petre Roman și alți lideri din vremea respectivă.

Miron Cozma s-a prezentat la emisiunea jurnalistei Denise Rifai ferchezuit

Miron Cozma: ”Da, sunt un om sărac!”

Miron Cozma s-a prezentat la emisiunea jurnalistei Denise Rifai ferchezuit, așa cum îl cunoșteam deja. De data aceasta, a avut părul lăsat pe umeri și era proaspăt vopsit negru, pana corbului. Despre sacoul pe care l-a purtat a afirmat că este din 1998. ”Da, sunt un om sărac!”, a spus ”Luceafărul huilei”.

Miron Cozma a condus Mineriadele din 1990 și 1999, dar acum a spus că lucrurile nu au stat tocmai așa. În urma acelor mișcări violente, au demisionat guvernele Petre Roman și Radu Vasile. Pentru aceste evenimente violente, a făcut aproape 11 ani de pușcărie.

Miron Cozma a a fost eliberat în decembrie 2007. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului s-a plâns că, după eliberarea sa din închisoare era un om sărac. A fost ajutat de un singur om să aibă o casă și un serviciu. Nu de mineri, nu de alți oameni cu care avea realții. L-a ajutat primarul din Voluntari, Florentin Pandele cu care atunci nu era nici prieten, nici în vreo relație. Și acum nu o duce grozav, că nu are o casă a lui și nici averi.

”Da. Sunt un om sărac. Când am candidat la Președinția României în 2019 am spus că aveam câștigul 7.000 de lei, dar era câștigul brut, îmi reținea statul jumătate din bani.

Iar 1.497 de lei era pensia mea. În total, luam 3.000 de lei, pentru că restul îmi lua statul. Eu la CEDO (n.red unde Miron Cozma a cerut despăgubiri) am luat 1 euro. Eu nu am avut alte venituri. Am avut un singur apartament, cumpărat în 94 în Petroșani, și normal l-am lăsat Danei, nevasta mea, și copiilor mei.

Eu nu am avut casă, masă, nimic. Eu nu am avut în București o garsonieră vreodată. Acum, o să dovedesc tuturor cine sunt. Acum, împreună cu fiică-mea Mirona o să încep o afacere. La ora asta însă, sunt cu costumul din 1998 pe mine, nu am casă, am stat ba la fostele mele iubite, la prietene. Am stat în Obor la o florăreasă care m-a ținut doi ani și trei luni fără să plătesc nimic”, a spus Miron Cozma.

Miron Cozma stă acum într-o locuință socială

După ce a ieșit din închisoare, având interdicție de a intra în București, Miron Cozma s-a mutat în Voluntari, acolo unde primar este Florentin Pandele, cel despre care se spune că ulterior a devenit nașul său de cununie, când s-a însurat cu avocata. De altfel, Florentin Pandele a fost cel care l-a ajutat pe Miron Cozma după ce acesta a ieșit din închisoare. Nu doar că i-a plătit timp de 1 an și jumătate chiria locuinței într-un cartier din Voluntari, dar l-a și angajat la compania de apă. Cozma spune că a muncit efectiv pe teren și era plătit, conform legii, cu 1.250 de lei. Abia în 2020 a renunțat să mai facă asta, banii fiind foarte puțini în raport cu munca.

Miron Cozma stă acum într-o locuință socială împreună cu „o parteneră artistă și copilul ei”, nu mai lucrează la compania de apă și spune că trăiește doar din pensie. A insistat pe termenul „parteneră”, când Denise Rifai a numit-o „iubită”.

”Din ce trăiți?”, l-a întrebat Denise Rifai pe Miron Cozma. ”Din pensie. Pentru că sunt în continuare lider de sindicat, din nou. La ora aceasta am pensie de 8.400 de lei, din care statul îmi reține 3.700 de lei și cealaltă jumătate o iau eu”, a răspuns Miron Cozma în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”.

Miron Cozma a povestit și despre copilărie. Tata lui a fost miner și a murit la 44 de ani, într-un accident în mină, a spus el. Mama lui a fost femeie de serviciu, dar mai muncea și pe la casele oamenilor pentru a putea întreține cei trei copii. ”Am locuit într-un container. Dormeam cinci într-un pat.

Ne spălam cu zăpadă. Mai târziu, tatălui i-a fost repartizată o locuință de serviciu, cu două camere. Am dormit cu fratele meu până am terminat facultatea. Am renunțat la studii după trei ani, și am rămas subinginer, ca să poată fratele meu să facă 5 ani de facultate. Tata a murit la 44 de ani, iar mama când eu aveam 33 de ani. Noi, copiii nu am avut niciodată tort la ziua noastră”, a povestit Miron Cozma.

Miron Cozma despre Mineriade

Bineînțeles, fostul lider al minerilor a fost întrebat despre Mineriade, al cărui personaj central a fost. Miron Cozma a adresat cuvinte dure conducătorilor de atunci, Ion Iliescu, Petre Roman și alți fruntași ai vremii. El a spus că a adus în București doar 1.000 de mineri, iar restul până la 10.000 de ortaci au fost ai altcuiva. A susținut sus și tare că minerii n-au intrat în Universitate ci că distrugerile s-au produs din interior. L-a acuzat chiar și pe Marian Munteanu.

Miron Cozma vrea din nou să fie președinte al României

Miron Cozma a anunțat că se gândește foarte serios să candideze la președinția României, cu sau fără voia poporului Român.

„Da! Cu sau fără voia poporului meu am să ajung președintele României.  Repet! Eu nu pot să las țara asta pe mâna hoților, iar dacă românii sunt lași, eu sunt greu de învins. Repet! Armata mea cu care am schimbat două guverne, încă trăiește, sunt pensionarii mei.

Nu am candidat la presedinție, am spus că în viitor s-ar putea să candidez. În 2014, culea ironiei, prin lege s-a eliminat din Codul Penal subminarea puterii de stat, dovedindu-se că este ilegală, comunistă și anti-europeană și m-au reabilitat prin lege.

În 2015 am devenit președinte de partid. Partidul meu este în registrul partidului la nivel national, Partidul Social Democrat al Muncitorilor, că eu sunt cu muncitorii, nu cu hoții.

În 2019 am candidat la presedinția României la mișto, că au zis unii că nu am curaj să candidez. Eu și telefonul, am strâns 311 mii de semnături. M-am retras, este cerere, eu m-am retras, nu m-au invalidat ei. Și acolo sunt niște proști, chiar dacă se dau oameni de lege.”, a declarat Miron Cozma.

Miron Cozma și femeile

”De ce vă iubesc femeile. A fost Marinela Nițu marea dragoste?”, l-a întrebat Denise Rifai. Răspunsul a fost că el a lăsat pe fiecare iubită în parte să facă ceva. ”Eu iubesc libertatea, nu numai a mea. Dacă ar fi vrut să meargă și la alt bărbat eu nu mă opun. O las liberă să facă ce vrea”, a răspuns Miron Cozma.


Miron Cozma merge la Denise Rifai. Să vedem cine va fi mai uimit!

Ei conduceau țara la Mineriada din 13-15 iunie 1990

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre